Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Gajar halava - indiai répapuding

2019. október 27. - Ági Helló Curry

Indiában most van a Diwali, azaz a fény ünnepe. Olyan nagy ünnep ez náluk, mint nálunk a Karácsony. Együtt a család, az asszonyok sütnek, főznek és édességeket is készítenek. Így hát ma én is készültem egy indiai édességgel, a gajar halavával. Tegye fel a kezét, aki el tudta képzelni a répát pudingként azelőtt, mielőtt halott erről az indiai édességről. Pedig nagyon finom, mi több, nálunk ebéd után seperc alatt elfogyott:-)

20191027_181136.jpg

Hozzávalók:

50 dkg friss répa (fontos, hogy friss, ropogós, ne állott, fonnyadt legyen)

5 dl zsíros tej

kb. 15 szem pisztácia, kesudió, mandula vegyesen

2-3 evőkanál cukor

3 tok kardamom

2 evőkanál ghee vagy vaj

ízlés szerint mehet bele 1 evőkanál mazsola is

Először a répát konyhai kislyukú reszelőn lereszelem. A kardamomokat megtöröm, belső magjukat kiszedem és mozsárban megőrlöm. Előkészítek egy magas falú, tapadásmentes serpenyőt. Ebben először az olajos magvakat megpirítom, majd kiszedem belőle. A tejet beleöntöm ugyanebbe a serpenyőbe és felteszem a tűzre főni. Közepes lánggal dolgozom végig. A tejhez hozzáteszem a reszelt répát (és a mazsolát) átkeverem és főzöm. Közben a pirított magvakat géppel vagy kézzel apróra vágom. Szépen elkezd főni a tejes répa. Ha jó a serpenyő, nem kell sűrűn megkeverni, csak figyelni, hogy le ne égjen. Addig kell főzni, míg a tej teljesen elfővi a levét. Át kell keverni időnként, de nem folyamatosan. Erre időt kell szánni, ez nem 5 perc. Akkor van kész, amikor már nem habzik a tej, az egész szinte összeáll egy masszává.

Mikor már így összeállt, hozzáadjuk a cukrot. Az indiaiak ennek a cukor mennyiségnek a dupláját is hozzáteszik, én nem szeretem, ha valami ennyire édes. Ezért azt javaslom, tegyetek bele először 2 evőkanál cukrot, aztán kóstóljátok meg és ha kell, még lehet hozzátenni. Szóval hozzáadtam a cukrot, átkeverem, egy kis levet fog ereszteni, így azt ismét elfőzőm róla, hasonlóan a tejhez. Még mindig közepes lánggal dolgozom. Itt már csak pár perc kell és ragadós lesz a puding. Hozzáadom a gheet vagy vajat, átkeverem, rászóróm az aprított pirított magvakat, az őrölt kardamomot, jó alaposan átkeverem és kész is. Csészékbe vagy kis tálkákba teszem, aprított olajos magvakkal díszítem, lehűtöm és fogyasztható is.

Elég tömény édesség, nálunk ez az adag elég volt 4 főre.

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4315267234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása