Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Karamellás rizspuding - Caramel Kheer

2021. november 12. - Ági Helló Curry

Kedves Diétázók! Innen ne is olvassátok tovább, ez nem az a recept. De úgy sem fogjátok kibírni, hogy ne nézzétek meg:-) Miért? Mert ebben a receptben ötvöződik a különleges indiai rizspuding és a bűnbeejtő karamell. Nem tudom lehet-e még ezt fokozni.

Egyik részétől se ijedjetek meg, a karamell készítésétől se. Nem nehéz, csak oda kell figyelni rá. Az alap egyébként nagyjából az indiai rizspuding receptem.

20211107_104258.jpg

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Hozzávalók:

1 liter zsíros tej (legjobb a házi vagy piaci)

8 dkg basmati rizs

15 szem mandula és/ vagy natúr kesudió

1 evőkanál ghee 

4 dkg mazsola

2 zöld kardamom 

10 dkg cukor

kevés víz

díszítéshez pár szem sózatlan pisztácia

 

Először is a rizst alaposan megmosom és beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, fél órára félreteszem. A magvakat megpucolom deszkán késsel felaprítom. Egyáltalán nem baj, ha nem mm pontosan egyformák a darabok. A kardamom szemek apró magvait mozsárban összetöröm. Mi imádjuk a kardamomot, nagyon jellegzetes, szinte függőséget okozó fűszer.

Egy vastag aljú vagy tapadásmentes lábosban közepes tűzön felforralom a tejet.  A rizs már állt kb. fél órát, most leöntöm róla a vizet, nem kell nagyon lecsöpögtetni, így hozzáadom a tejhez. Közepes tüzön többszöri kevergetés mellett főzöm együtt őket. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, már a rizsszemek szinte puhák, akkor hozzáadom a felaprított magvakat és a mazsolát. Közben egy tapadásmentes serpenyőben lassú tűzön elkezdem hevíteni a cukrot. Szépen lassan melegítem, időnként kevergetem, hogy le ne égjen. Figyelem közben a rizspudingot is, ne bugyogjon nagyon, csak szépen főjön az is, sűrűsödjön össze és le ne égjen. Nos a cukor olvad és már karamellizálódik. Amikor már egyenletesen feloldódott és szép barna, akkor 2 evőkanálnyival kiszedek belőle és sütőpapírra vagy tányérra locsolom, ez lesz majd a díszítés. A többit pedig felöntöm fél-1 dl vízzel. Átkevergetem, hogy teljesen egyneműek legyenek. A víz nélküli verzió megkeményedik, a vizes csak besűrűsödik, de kemény nem lesz. Mindeközben a rizspuding már jó sűrűre főtt. Hozzáteszem a zúzott kardamom magot és beleöntöm a folyós karamellát. Jön egy rendes átkevergetés, még néhány perc hevítés és kész is. Melegen enyhén folyós, de nagyon krémes.

Végül még melegen kis tálkákba szedem és díszitem egy kevés pisztáciával és tört karamell darabokkal. Mivel ez egy töményebb édesség, ezért kis adag is elég desszert gyanánt, így kb. 8 főre elegendő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9916753152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása