Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai vajas csirke - Murg makhani

2018. április 15. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Egy hete betértem egy indiai kifőzdébe és ettem egy indiai vajas csirkét naannal. Sajnos nem volt az igazi. Vettem szamószát is, az finom volt, de a csirke nem nyerte meg tetszésemet. Alulfűszerezett volt és a 2 dl szószban találtam 3 kis kocka csirkemellet. El is döntöttem, hogy hétvégén meglepem a családot is és magamat is egy tisztességes murg makhanival.

Sokak nagy kedvence, gyakorlatilag minden nem vegetáriánus indiai étterem étlapján ott van a vajas csirke. Ne féljetek tőle, nem annyira bonyolult elkészíteni, mint ahogy elsőre látszik. Bátran próbáljátok ki otthon is! Legjobb naannal, de rizzsel is finom.

Naan receptem itt elérhető.

img_20180415_164335.jpg

Hozzávalók:

A páchoz

60 dkg csirkehús (pl. kockázott csirkemell)

2 evőkanál sűrű joghurt

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál vörös chili por

1 teáskanál só

A szafthoz

2-3 evőkanál ghee vagy olaj

1 nagy fej hagyma

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál chilipor

2 teáskanál kurkuma

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál methi (görögszéna) levél - ha nincs elhagyható, de ha többször főztök ilyet, szerezzétek be

1 teáskanál cukor

1-2 teáskanál só

500 g paradicsompüré (mert még nincs igazán ízes paradicsomom)

10 dkg vaj

1,5 dl tejszín

 

Először is bepácoljuk a husinkat. Egy tálba tesszük a megtisztított, felkockázott csirkemellet, ráreszeljük a megpucult gyömbérdarabot és a fokhagymát. Megszórjuk a chiliporral, a sóval, rátesszük a joghurtot és átkevergetjük, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszerpác. Félretesszük fél órára (addig elő tudjuk készíteni a naant vagy a rizst.

Egy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál gheet vagy olajat és a csirkehúst több részletben aranybarnára pirítjuk. Én 4 részletben csináltam, fontos, hogy egyszerre ne tegyünk bele sokat, mert lehűti a serpenyőt és a zsiradékot, nem fog a csirke hirtelen pirulni, hanem lassan kezd főni és így könnyen kiszárad. Amikor megvagyunk egy adaggal, akkor kiszedjük egy tálba, ha kell, a zsiradékot pótoljuk és jöhet a következő adag. Előre szólok, hogy olyan illata van a pácnak sütés közben, hogy innentől minden perc egy kínzás, amíg készen nem vagyunk, olyan éhesek leszünk:-)

Miközben sütjük a húst, lereszeljük egy deszkára a másik adag megpucolt gyömbért és fokhagymát, apróra vágjuk a hagymát és kikészítünk minden hozzávalót.

Készen vagyunk a csirkével, marad ez a serpenyő, mert véletlenül sem szeretnénk a benne maradt extra finom pörzsanyagot elfecsérelni. Ismét felhevítünk egy evőkanál gheet vagy olajat és beledobjuk a feldarabolt hagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk, nem szabad leégnie. Amikor már puha, akkor megy rá a reszelt gyömbér és fokhagyma. Emésztőnedvek level 2 szintre emelkednek, innentől még gyilkosabb minden perc:-) Ismét pár perc párolás jön, puhának kell lennie mindennek, hogy szép egynemű szószt kapjunk. Most ráöntjük a paradicsompürét, beleszórjuk a methi levelet, kurkumát, chiliport, garam masalát, a cukrot és a sót, alaposan elkeverjük és közepes lángon időnként megkevergetve felfőzzük. Ha nagyon puffog, lehet beletenni egy kis vizet. Az a lényeg, hogy a hagymafélék és a gyömbér nagyjából szétfőjön. Ez kb 15 perc. Ekkor jön a vaj, ami nem elírás, tényleg 10 dkg kell! Megint főzés. Lassan látjuk, hogy a vajtól milyen szép sűrű, krémes szaftunk lesz. Most beletesszük a megpirított csirkekockákat, kb 5-6 percet együtt főzzük. A végén jön a tejszín, belecsorgatjuk, szépen elkeverjük, hagyjuk átmelegedni és készen vagyunk! Lehet apróra vágott koriander levéllel vagy tejszínnel díszíteni.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4113836552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdyzs 2018.04.16. 14:46:47

"Nem annyira bonyolult elkészíteni, mint ahogy elsőre látszik."

De. Sőt, még bonyolultabb. Mint szinte minden indiai kaja. Nem véletlen, hogy annyi családban van szakácsnő (amelyik meg tudja engedni magának, hogy csirkét egyen, ott még inkább). Ahol meg nincs, ott a feleség/anyós főz, mert úgysem dolgoznak.

Egyébként az indiaiak szerint a fűszereket a paradicsompüré előtt kell beletenni a serpenyőbe, és pár másodpercig sütni, mert szerintük úgy jobb lesz. Kb. addig, amíg már elviselhetetlen szag lesz a konyhában. Na akkor mehet bele a paradicsom.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.16. 14:50:08

@zdyzs: Van azért ennél sokkal bonyolultabb ételük bőséggel:-)
A csonsz (fűszeralap) készítés valóban úgy működik náluk, hogy a hagyma/gyömbér után a porfűszereket pirítják és utána jön a többi hozzávaló. Én ennél az ételnél hallottam először, hogy a paradicsommal teszik bele. De természetesen lehet máshogy is csinálni. Bármelyiket választjátok, biztosan finom lesz!

Attilajukkaja 2018.04.20. 16:40:56

@zdyzs:
Számomra nagyon sok indiai étel egyáltalán nem bonyolult, ha megvannak hozzá a fűszerek és az alapanyagok. Éppen úgy, mint a magyar konyhában. :o)

@Ági Helló Curry:
Ez nem az a vajas csirke, amit a britek találtak ki az indiai konyha "számára"?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.20. 22:34:51

@Attilajukkaja: Nem, ez nem az:-) 1950-ben Delhiben a Moti Mahal étteremben készítették először. A megmaradt, tandoori kemencében sült csirkehús nap végére kiszáradt, ha nem tudták eladni, ezért készítettek hozzá egy krémes és fűszeres paradicsomszószt. Ennek a mentő ötletnek köszönhetjük ezt a remek ételt. Hasonlít a sztori a Caesar-saláta történetéhez :-)

Attilajukkaja 2018.04.21. 11:53:50

@Ági Helló Curry:
Köszi! Érdekes infó.

"Hasonlít a sztori a Caesar-saláta történetéhez"
Meg jó néhány menza kaja történetéhez. Csak azok között kevés az ilyen sikeres. :o)

Kikotyog Blog 2018.05.04. 12:00:33

Nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, de félek, hogy túl nehéz a vaj miatt. Még étteremben sem kóstoltam, de már a recepttől folyik a nyálam. :) Mennyire terheli meg a gyomrot? :)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.05.04. 12:05:30

@Kikotyog Blog: Alapvetően az indiaiak által használt fűszerek segítik az emésztést, nem okoznak teltségérzetet így az ételek. De valljuk be, minden ember más. Nekem ez az étel nem nehéz (és a családomnak sem), de ha félsz a sok vajtól, akkor elsőre ne tegyél bele csak egy keveset. Az íze így is nagyon hasonló lesz, csak nem lesz annyira lágy és selymes. Ha bírod, akkor növeled majd a vaj adagot. Remélem ízleni fog! :-)
süti beállítások módosítása