Indiai gasztrotúra magyarul

▶️Update

2019. június 18. - Ági Helló Curry

hellocurryhun készítette ezt a képet.

Tojás curry

Anda masala

Még Húsvét előtt találtam ki, hogy úgy is marad egy csomó főtt tojás, majd csinálok tojás curryt. Nyugi, nem idáig pihentettem a tojást, csak nem maradt és valahogy idáig nem alakult úgy, hogy legyen itthon elég nem túl friss tojás, amiből ezt meg tudom csinálni. De most eljött az ideje végre végre, mert isteni, tényleg. 6 főtt tojásból 2-3 fő lakik jól, attól függ, hogy milyen és mennyi köret van hozzá. És mivel csütörtök este munkából hazatérés után álltam neki, nem volt időm sokat macerálni a körettel. Ezért a tojásnál használt maradék masalához olvasztottam egy kis vajat és megpirítottam néhány szelet zsemlét. Az már tényleg csak pár perc.

img_20190606_193145_515.jpg

Tovább

Eper halava

Indiai darapuding

Tavasszal természetesen kihagyhatatlan egy-egy epres édesség elkészítése. A halava maga az indiai darapuding. Az alaprecept ezer módon variálható. Ahány ház, annyi szokás, lehet vízzel vagy tejjel felönteni, tehetünk bele mazsolát, olajos magvakat vagy gyümölcsöket. Fűszerezhetjük kardamommal, fahéjjal. Nézzük az én epres verziómat, ebben nincsenek külön fűszerek, én natúran imádom az eper ízét.

img_20190525_143622_199.jpg

Tovább

Újhagymás mángold vagy spenót pakóra

Palak pakóra

Szóval az úgy volt, hogy szombaton a nagyszülőknél feltankoltunk minden földi jóval. Főleg mángolddal, amit imádok. Zöldje hasonlít a spenótra, kicsit lágyabb, leveleinek a fehéres része hajaz a spárgára, csak édesebb. Tavaly, amikor óriás leveleket sikerült leszednem, akkor az egész leveles verziót készítettem el. Az rendkívül mutatós és nagyon ropogós. Most, hogy kisebbek voltak a levelek, a vagdalt verzió készült el, és így a bundát megbolondíthattam egyéb zöldekkel is. Így a külseje ropogós, a belseje lágyabb. A friss mángold nagyon enyhe édességét elég jól kihozza az ajwan mag. Mindkét recept elkészíthető spenóttal is! Tamarind vagy zöld csatnival az igazi:-) 

Maga a pakóra vegán, laktózmentes és gluténmentes, a zöld csatniban van joghurt, de az igazából elhagyható.

img_20190512_205433_696.jpg

Tovább

Brutál fűszeres tojásos lepény reggelire

Anda paratha

Na nézzük mi is az a paratha. A paratha egy Észak-indiai lepény, amit általában reggelire fogyasztanak. Ezer variáció van az elkészítésére, különböző natúr vagy fűszeres tészták, különböző töltelékek és különböző sütési módok. Van, aki hajtogatja, van aki csavarja, van, aki lapogatja. Az anda maga a tojás, tehát most egy tojásos lepényről beszélünk. Rendkívül népszerű a karfiolos, a burgonyás és még a spenótos verzió is.

Most egy fűszeres tésztájú, tojásos, zöldséges verziót hoztam nektek, aminél rafináltan a tojásra sütjük rá a tésztát. Jó csípősen és hidegben egy adag masala chai, melegben pedig egy mangó lasszi kíséretében ütős reggeli! Ebből az adagból 4 nagy paratha lesz és tapasztalataim szerint 1 főnek még sok is az 1 nagy tészta. Így számoljatok vele! Nézzük:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

img_20190504_085553_239.jpg

Tovább

Burgonya bonda, vagyis fűszeres krumplilabdák bundában sütve

Aloo bonda

Mi is kimaxoltuk a Húsvétot a magyar hagyományok szerint, ma már más ízekre vágytam. Krumpli volt itthon, fűszer mindig van, az ablakban már kezdett az utolsó adag téli korianderem felvirágzani, a kert meg tele van mentával. Így hát burgonya bonda készült joghurtos menta szósszal. Jajj de jól esett!

Ez az étel egész Indiában népszerű street food. Észak-Indiában aloo vadanak, vagy batata vadanak hívják, Dél-Indiában pedig aloo bonda. Fűszerezésében tér el a kétféle verzió. Mi is ez valójában? Fűszeres burgonyagombócok csicserilisztes bundában kisütve. Gluténmentes, ha zöld csatnival készítjük joghurtos dip helyett, akkor laktózmentes és vegán is. Egyébként más cstanikkal is finom, nem kell ragaszkodni a friss fűszerekhez.

Szakavatott szemek rögtön észrevehették, hogy rondák ezek a bondák. Ennek egyetlen banális oka van, kevés volt az olaj itthon. Ugyanis bőséges olajban kellene sütni, hogy a bondák lebegjenek az olajban, akkor lesznek dundus szépségek. Én az utolsó pillanatban vettem észre, hogy nincs ennyi olaj itthon, ezért nem lebegtek, feküdtek labdacsok:-).

img_20190423_104252_679.jpg

 

Tovább

2 perces joghurtos menta dip

Hoztam nektek egy újabb pár perces mártogatóst. Nem sok macera van vele, az íze pedig igazán üditő, hisz a menta és a joghurt is hűsít. Felhasználhatósága a koriander-menta diphez hasonló. Nagyon finom húsok, pl. tandoori csirke, pakórák, snackek és lepénykenyerek mellé. Nálunk ez most a burgonya bonda mellé készült.

img_20190423_130624.jpg

Tovább

Hagyományos sárgatúró készítése fázisfotókkal

Ha valahol említem a sárgatúrót, kettő reakcióval szoktam találkozni: a) az meg mi? b) jajj, mi azt úgy imádjuk, nem is lehet elképzelni nélküle a Húsvétot. Mi a b) csapatot erősítjük:-)

A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.  forrás: Wikipédia

Akik nem ismerik, csodálkozva nézik, hogy mégis hogy passzol ez a húsvéti menühöz. A sárgatúró egy enyhén édes, lágy, már már zselés állagúnak mondható kiegészítő a fűszeres sós sonka és a csípősebb torma mellé. Ahol készítenek, ott általában kevesebb főtt tojás van, de azért van az is. Nálunk még kalács is és rengeteg tavaszi friss zöldség vagy saláta is társul mellé. Van mazsolás verzió is, azt ezután fogom elkészíteni.

A fennmaradó író behűtve nagyon finom, vaníliás vagy madártejre hajaz. Pár napig az is fogyasztható. Ha marad...

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun

img_20190418_082933.jpg

Tovább

Sokmagvas és medvehagymás vajas kence

Nem fogok hazudni, nem én találtam fel a spanyol viaszt. Egyik bevásárlásunknál kóstoltunk egy magokkal teli margarint. A magvakat imádjuk, a margarint lehetőség szerint kerüljük. Inkább a vajat választjuk. Kisebbik lányom viszont egyből beleszeretett a magvas kencébe. Meg is ígértem neki, hogy otthon készítünk ilyet vajból. Szombat reggel megvettem hozzá mindent a piacon. Igen ám, de a piac az a hely, ahol mindent meglát az ember, még amit nem tervezett azt is. Így voltam én a medvehagymával. Azt is vettem. Hazafelé már tudtam, hogy kétféle vajas kencével fogok villantani a család előtt:-) 

Legfrissebb tartalomért érdemes facebook vagy instagram oldalamat is követni!

 img_20190326_173110_317.jpg

Tovább

Paneer matar szabdzsi, azaz zöldborsó házi sajttal

Múlt heti tejjel való küzdelmem után végre sikerült olyan tejet vennem, amelynek megfelelő volt a zsírtartalma és meg tudtam csinálni belőle a tökéletes paneert, azaz tejsajtot. És mivel a facebookos szavazáson a házi sajtos zöldborsót szavaztátok meg, íme a recept hozzá:-)

Legfrissebb tartalomért érdemes facebook vagy instagram oldalamat is követni!

img_20190323_163348.jpg

Tovább