Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Újhagymás paratha

2022. május 26. - Ági Helló Curry

A paratha az az igazi minden benne van reggeli,  szénhidrát, zöldség, fűszerek, ízorgia. Kis rutinnal már gyorsan elkészíthető, a hosszú leírás ellenére azért ez nem egy 1 órás projekt. Lehet egyébként ebédre és vacsorára is fogyasztani, minden étkezésnél megállja a helyét. Salátákkalcsatnival, raitával vagy savanyúsággal is fogyasztható. 

Többféle paratha receptem van már a blogon, ezek ITT elérhetőek.

Ez  a recept újhagymával készült, de készíthető vörös vagy lila hagymával is.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

 20220522_094228.jpg

 

Tovább

TOP 5 indiai grillétel

Tegye fel a kezét, aki már megnyitotta az idei grillszezont! Vagyunk már egy páran. Mi mindenféle grillt imádunk és természetesen az indiai vonal is hangsúlyos szerepet kap. Össze is gyűjtöttem néhány tippet, hogy mivel lehet készülni, ha szeretitek ezt az ízvilágot!

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20220516_201144.jpg

Tovább

Matar chorba - Zöldborsóleves

Nagyon várjuk a tavaszt, a tavaszi ízeket és a tavaszi színeket. A zöldborsó az a zöldség, ami rendkívül jól fagyasztható, fagyasztás után is csodás színes van és az ízéből sem veszít túl sokat. Így készítettem is egy adag tavaszváró levest belőle. Ha jó sűrűre főzöm, akkor 4 kisebb tálkányi lesz belőle, nem lesz vele tele a régi klasszikus menzás leveses edény. De sűrűn elég laktató. Ha hígabbra készítem, akkor értelemszerűen bővebb adag lesz belőle.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20220313_141946.jpg

Tovább

Káposzta pakóra

Kérte a lányom, hogy csináljak neki párolt lila káposztát, de csak hatalmas káposzták voltak a boltban, annyit nem szerettem volna lepárolni. Így a párolás után kimaradt egy negyed és mivel pakóra hiányom volt, adta magát, hogy az készüljön belőle.

Nagyon szeretem amúgy a pakórát, tényleg szinte minden zöldséggel jó. És ez a verzió 10 perc alatt összeáll, utána csak ki kell sütni. És amikor nincs idő másra, készítek hozzá simán egy natúr joghurt-só-római kömény dipet. Szóval így egyben sütéssel 30 perc alatt megvagyok. Ha roppanósabban szeretitek, keverjétek a csicseri lisztet rizsliszttel és ne dundus, hanem inkább lapos vagy apróbb darabokat engedjetek a forró olajba.

Mit kell tudni a pakóráról? A pakóra az indiai gasztornómia egyik alapeledele, szinte az összes zöldségből megalkotható. Nem csak zöldség pakóra van, hanem van házisajtos, csirkés, rákos.

Bundája fűszeres, vízzel elkevert csicseriborsó lisztből áll. Bátran fogyaszthatják a zöldséges verziókat gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, vegetáriánusok és vegánok is. Legnépszerűbb a karfiol pakóra és legtöbbször csatnival fogyasztják.

 20220312_172356.jpg

 

Tovább

Cékla saláta

Nagyon szeretjük a céklát, sütve, főve, köretnek, salátának, egytálételnek. Az enyhén földes íze engem nem zavar, de ebben a receptben gyakorlatilag észre sem venni azt a vonalat, mert a fűszerek felülkerekednek rajta. Maga a saláta végtelenül egészséges, energiát ad, a gyömbér miatt jó hatással van az emésztésre, az immunrendszerre. A cékla vérképző is. Órákig lehetne sorolni a pozitív élettani hatásokat. Plusz ugye nagyon finom és 1-2 napot eláll hűtőben, be lehet keverni belőle egy nagyobb adagot.

20220220_125824.jpg

Tovább

Töltött mini padlizsán, ez a Bharwa Baingan

Erősen padlizsán imádó vagyok, nem csak indiai ízvilággal. Hanem mindenhogy. De ez a recept nagyon indiai és nagyon ott van. Dél-indiai recept, lévén kókusz van benne. Alapvetően apró padlizsánnal készítik, én ilyen apró de beérett padlizsánt most keleti boltban vettem. Ezek azok, amik könnyen tölthetőek irdalás után és át is főnek rövid idő alatt.

 20220119_082826.jpg

Tovább

Kókusz halava

Kókusz imádók most nehéz helyzetben vannak, ezt a desszertet ugyanis ki kell próbálni, nincs mese. A jó hír hozzá, hogy elég intenzív íze van és gyorsan telít, úgy hogy ez az adag 6 kisebb adagnak megfelel és elég is a kis adag egy rendes főétel után. Egyébként gluténmentes, úgy hogy az ilyen típusú diétára kényszerülők is bátran fogyaszthatják!


20220108_182827.jpg

Tovább

Idén is veganuár indiai receptekkel

Tavaly januárban már írtam egy miniösszeállítást, amelyben a 5 vegán receptet hoztam segítségül. Idén szélesedett a paletta, nézzük az újakat:-)

Mi is az a veganuár?

2014-ben indult a kezdeményezés, hogy januárban próbáljuk ki a vegán életmódot. Ezt hívjuk Veganuarynak, magyarul veganuárnak. A kezdeményezés pont azokat szólítja meg, akik alapvetően nem vegán módon étkeznek. És nem is áll tőlünk annyira távol, gondoljunk csak a vallási szokásokra, például a böjtre, ahol egy ideig nem ettek a vallást gyakorló népek húst. A vegán étkezés is lehet nagyon széleskörű. Ami biztos, hogy rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz ez a fajta étkezés, ami rövid távon mindenféleképpen előnyünkre válik. Ezért a nagy karácsonyi telítettség után kifejezetten jól jön egy kis változatosság és a könnyed étkek.

Több vegán recepet van még a blogon, azokat ITT találjátok:-)

Mit hoztam most?

1 leves, 2 főétel, 1 reggeli és 1 sós csemege vár most rátok. Jó kalandozást!

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20210214_081114.jpg

Tovább

Csicseriborsó curry - Chole masala

Oh de régóta tervezem, hogy felteszem végre a chole receptjét. Most végre el is készült úgy, hogy fotózni is tudtam és így jön is a blogra. A megszokott alapokon nyugszik a recept, paradicsomos masala készül és abba kerül a megfőtt csicseriborsó. 1 plusz dolog van, a chana masala fűszerkeverék, ami szükséges. Ezt vagy megveszitek hozzá, vagy otthon elkészítitek. Otthoni készítésben + 15 perc, de lehet nagyobb adagot is készíteni és akkor többszöri alkalomra elegendő.

Na és mi a klasszikus párosítás chole tekintetében? A chole bathura, azaz az indiai lángos hozzá. Tényleg fenséges együtt. Sőt! Olvastam, hogy nagyon megy hozzá a gránátalma raita, amit most először el is készítettem és tényleg abbahagyhatatlan.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20211226_132122.jpg

Tovább

Gránátalma raita

Múltkor olvastam, hogy a chole, azaz csicseriborsó curry mellé nagyon jó párosítás a gránátalmás raita, úgy hogy készítettem is egy adagot. Van sós és édes verzió is. Édes verziónál is érdemes néhány fűszerrel megbolondítani és ott ugye értelemszerűen só helyett cukrot használhatunk..

Sósnál viszont ha tehetjük, használjunk fekete sót. Most már nagyobb áruházláncok kínálatában is megtalálható. Az a kénes, tojásos beütés egészen elképesztő. Megkóstolja az ember a raitát, finom, de fura, aztán közben ráharap az enyhén édes, savanykás gránátalmára és hirtelen abbahagyhatatlan lesz a saláta.

20211227_084454.jpg

Tovább

Okra curry

Bhindi masala

Az okrát, vagy a magyarul hölgyujjnak becézett növényt kevesen ismerik itthon. Mindamellett, hogy termeszthető itthon is. A közösségi oldalakon már látok néha okrás recepteket, vagy a kérdést, hogy mit kezdjek a megtermesztett okrával? Nekem van ötletem: főzzünk indiait belőle:-)

Ha a növényről többet szeretnél megtudni, olvasd el az erről szóló cikkemet az Ízes életen--> ITT.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20211221_083254.jpg

Tovább

Kókusztejes lazac curry

Nagyon szeretjük a lazacot, Szenteste évek óta készül nálunk valamilyen változata. Már régebben is ígértem, hogy hozok halas receptet is. Hát íme, megérkezett a dél-indiai stílusban készült hal curry. Természetesen egyébként nem csak lazacból készíthető, ez az alap jól alkalmazható más tengeri halféléknél is. Aki nem retten el az ünnepek alatt a nem magyaros ízektől, azoknak kiváló ünnepi fogás is lehet.

Többféle fűszerből készül, egy-egy elhagyható, de ha nagyon sokat kihagyunk vagy átvariáljuk, akkor már nem lesz az igazi. Erre azért figyeljünk!

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

20211212_153321.jpg

Tovább

Kínai kel szabdzsi

Nagyon nagy sztorija nincs ennek az ételnek, csak annyi, hogy nem oly rég vettem egy közepes kínai kelt, de végül nem készítettem el és kezdett már a külseje kicsit megpunnyadni + erős szabdzsit kell ennem vágyam volt épp. Így hát pikk-pakk összedobtam ezt a szabdzsit. Nagyon hasonlít egyébként a klasszik káposzta szabdzsimhoz.

20211123_080426_r.jpg

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Tovább

Karamellás rizspuding - Caramel Kheer

Kedves Diétázók! Innen ne is olvassátok tovább, ez nem az a recept. De úgy sem fogjátok kibírni, hogy ne nézzétek meg:-) Miért? Mert ebben a receptben ötvöződik a különleges indiai rizspuding és a bűnbeejtő karamell. Nem tudom lehet-e még ezt fokozni.

Egyik részétől se ijedjetek meg, a karamell készítésétől se. Nem nehéz, csak oda kell figyelni rá. Az alap egyébként nagyjából az indiai rizspuding receptem.

20211107_104258.jpg

Tovább

Grillezett sütőtök krémleves - Kaddu ka chorba

Aki egy kicsit is szereti a sütőtököt, az biztosan minden évben legalább egyszer főz sütőtök krémlevest. Millió módja van, én is szoktam a legegyszerűbb, mondhatni unalmas alap verziótól kezdve az erősen fűszeres indiaiig többfélét csinálni. Egészen meglepő módon nálunk  nem a gyerekek szeretik, hanem a felnőttek. Van ilyen is:-)

No és mi az, ami miatt ez a leves kicsit különlegesebb? Nem csak az indiai fűszerezés miatt, hanem amiatt is, hogy a fő alapokat először grillezem. Ezzel kicsit megadom a karamellizált hatást, de mégsem a sütőben sütöm hosszabb ideig. Izgalmas, mutatós, finom. És a megfelelő chili mennyiséggel extra tüzes:-)

20211012_123325.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása