Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Pav, az indiai zsemle

2023. március 23. - Ági Helló Curry

Mi is jut eszünkbe az indiai kenyérfélékről elsőre? A lepénykenyerek. Meg a naan. No hát a pav nem az:-) A pav bizony már az élesztős, kelesztett, kicsit kalácsos jellegű zsemleféle. Oh hát és mi imádjuk a kelt tésztákat. Leghíresebb ételkombináció vele a Pav Bhaji, ahol egy zöldségszószba mártogatjuk a vajon pirított pavot. Abbahagyhatatlan! Előre szólok. Isteni a pav máshoz is, hozok majd még receptet:-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

20230319_214204.jpg

Hozzávalók:

45 dkg liszt

2,5-3 dl tej

1 evőkanál cukor

1 zacskó szárított élesztő

1 teáskanál só

2 evőkanál szoba hőmérsékletű vaj

A tésztát lehet kézzel is és géppel is dagasztani. Én géppel készítem.

2,5 dl langyos tejbe beleteszem a cukrot és az élesztőt, összekeverem és félreteszem, hogy felfusson. A dagasztótálba beleszitálom a kimért lisztet, hozzáadom a sót. Amikor az élesztő felfutott kissé, hozzáöntöm és a géppel elkezdem dagasztani. Könnyű, lágy, formázható, de nem ragacsos tésztának kell lennie. Ha szárazabb, keményebb a tészta, tegyünk még hozzá tejet. Kb. 10 perc dagasztás után adjuk hozzá a 2 evőkanál lágy, de nem folyós vajat és dagasszuk tovább még egy kicsit. Legyen jól kidolgozott a tészta, vegye fel a zsiradékot is. Most jön kb. 1 óra pihentetés amíg a duplájára nem kel. Nem kell neki túl meleg, de a szoba hőmérsékletet igényli. Félretesszük.

Amikor duplájára kelt, folytatjuk a műveletet. Egy nagyjából 25x25-ös sütőtálat kivajazunk és kilisztezünk, vagy sütőpapírral kibéleljük. Ebben fogjuk megsütni. Átgyúrjuk kissé a tésztát, gömb alakúra formázzuk és 9 egyenlő részre vágjuk (mérlegen a legjobb kimérni). Labdacsokat formálunk belőle, mint ahogy a zsemlét szoktuk. Betesszük a sütőtálba egymástól távolabb meg fog még kelni és össze fog érni, nem kell szorosan rakni. Begyújtjuk a sütőt 190 C-ra. Amíg felmelegszik a sütő, addig még kint pihen a tészta, már akkor is kel. Mielőtt betesszük a sütőbe, tejjel megkenjük a tetejét.

20230323_182832.jpg

 Ekkor mehet a sütőbe, nagyjából 30 perc alatt fog a teteje szépen megpirulni, a belseje megsülni.

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4418078822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása