Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Egyéjszakás gasztrokaland a gyökérkenyérrel

2022. december 06. - Ági Helló Curry

Kettő tisztázandó kérdés merül fel rögtön:

1. miért egyéjszakás?

2. mit keres egy gyökérkenyér recept az indiai blogon?

Nos azért egyéjszakás, mert este bekeverem, hűtőbe vele, pihen egy éjszakát, reggel formázható és süthető.

És hogy mi az indiai kötődés? Csak annyi, bár ez nem kevés, hogy amikor sütöm, legalább az egyiket kalonji maggal készítem. Fantasztikus aromát ad neki! A kalonji (fekete hagymamag / nigella mag) pedig tipikus indiai fűszer. És isteni a kenyérfélékben! Tuti vendégváró ötlet!

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry


20221206_172207.jpg

 

Hozzávalók:

55 dkg liszt

3,5 - 4 dl víz

2,5 dkg élesztő

2 evőkanál olivaolaj

1,5 teáskanál só

Ízesítéshez másnap nyújtásnál: kalonji mag, aszalt paradicsom, pirított hagyma, oliva bogyó vagy bármi, ami nem túl vizes és elbírja a kenyér izvilágban.

Keverőtálba teszem a hozzávalókat. Először kevesebb vizet adagolok hozzá. Gép szépen összekeverni, de természetesen kézzel is dolgozhatunk. Tehát összekeverjük az alapanyagokat. Figyelem! Itt nem az a cél, hogy gyúrható szilárdságú legyen a tészta. Annál lágyabbnak kell lennie, szinte ragacsosnak. Emiatt szükséges ennyi víz hozzá. Alaposan keverjük ki, annyi vizet adjunk, hogy ragacsos legyen, de azért a tálból ki lehessen szedni. Lezárható tál alját és oldalát, amiben éjszaka pihentetni fogjuk kenjük meg egy kevés oliva olajjal, vagy lisztezzük be, hogy könnyebben kiszedhető legyen a tészta másnap. Lezárva mehet a hűtőbe éjszakára.

Másnap kivesszük és hagyjuk egy kicsit felvenni a szobahőmérsékletet. Alaposan lisztezzük a deszkánkat, majd kézzel kiszedjük a tálból a bőven duplájára kelt tésztát. Már a kezünkben elkezdjük téglalapra húzogatni. Ragad a tészta, lágy, de így kell lennie, hogy jól meg lehessen csavargatni és ne legyen száraz sütés után. Tehát a kihúzogatott lapot letesszük a lisztezett deszkára és addig egyengetjük és húzogatjuk tovább, hasonlóan a réteshez, amíg olyan 4-5 milliméteres nem lesz. Rusztikusan, nem kell borotvaélesnek lennie. Ketté vágjuk, vagy 3 felé, attól függően, hogy mekkora kenyereket szeretnénk. Tetejét megszórjuk valamivel (vagy nem, ha natúran szeretnénk). Jelen esetben az egyik aszalt paradicsomos, a másik kalonji magos.

20221203_084732.jpg

 

Felcsavarjuk alulról felfelé mindegyik darabot. Ismét lisztezés jön és elkezdjük megcsavarni, mint amikor ruhát csavarunk ki. Ha elég lágy a tészta, akkor nem lesz annyira rugalmas, hogy kirúgja magát és akkor lesz sütés után olyan szép a héjazata.

20221206_172807.jpg

Amikor alaposan átcsavargattuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és jó 45 percet meleg helyen duplájára kelesztjük. Nálam ilyenkor már hideg van a konyhában, én beteszem a sütőbe 35 fokra. Ha megkelt ismét, akkor 220 fokos sütőben készre sütöm. Mérettől függ, de legalább 30 perc kell neki.

Ilyen szép belülről a kalonjis:-)

20221205_192100.jpg

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr3117995368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása