Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Újhagymás paratha

2022. május 26. - Ági Helló Curry

A paratha az az igazi minden benne van reggeli,  szénhidrát, zöldség, fűszerek, ízorgia. Kis rutinnal már gyorsan elkészíthető, a hosszú leírás ellenére azért ez nem egy 1 órás projekt. Lehet egyébként ebédre és vacsorára is fogyasztani, minden étkezésnél megállja a helyét. Salátákkalcsatnival, raitával vagy savanyúsággal is fogyasztható. 

Többféle paratha receptem van már a blogon, ezek ITT elérhetőek.

Ez  a recept újhagymával készült, de készíthető vörös vagy lila hagymával is.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Ha tetszett a receptem, köszönöm, ha megosztod. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

 20220522_094228.jpg

 

Hozzávalók 6 db-hoz, ez egy 4 fős családnak elég:

tészta:

30 dkg liszt

csipert só

1 evőkanál olaj

kb. 2 dl meleg víz

töltelék:

4 nagyobb újhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

1 gerezd fokhagyma

1 zöld chilipaprika

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál kalonji (elhagyható, ha nincs, bár sokat dob rajta)

1 nagy evőkanálnyi friss koriander levél aprítva

1 evőkanál ghee vagy olaj

A kész parathák megkenhetőek egy kis gheevel vagy vajjal.

 

Először is a tésztát készítjük el, hogy tudjon pihenni. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olajat, kézzel átmorzsolgatjuk, hogy az olaj egyenletesen eloszlassuk. Lassan hozzáadagoljuk a vizet, először csak a felét, átgyúrjuk és utána már csak annyit teszünk hozzá, hogy jó rugalmas, nem ragadós tésztát kapjunk. Valószínűleg nem fog kelleni a 2 dl, de lisztje válogatja. Tehát van egy alaposan átgyúrt rugalmas tésztánk, gömböt formálunk belőle és a tálba helyezve letakarva félretesszük pihenni, egy jó 20 perc kell neki. Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót. 

Az újhagymát és a chilit apróra vágjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük. Serpenyőben kevés zsíradékon a hagymát elkezdjük megfonnyasztani, hozzáadjuk a darabolt chili paprikát, a reszelt fokhagymát és gyömbért. Átkavargatjuk, egy kis párolás és mehet rá a többi fűszer, azaz a kurkuma, az őrölt római kömény és a kalonji. Átkavarás, kis pirítás, végén pedig a garam masla és a friss koriander. Tüzet alatta el is zárjuk, ezt már nem kell hevíteni. A serpenyőben nagyjából 6 egyforma adagra szétválasztom a töltelékeket. 

Kikészítek egy tapadásmentes serpenyőt a sütéshez. Kikészítem a gyúródeszkát és egy tálkába rakok egy kevés lisztet, ebben fogom a tészta gombócokat megforgatni. A megsült parathákat én rácson szoktam kihűteni, azt is kikészítem.

Most eltelt a kb. 20 perc. Fogom a tésztát, 6 nagyjából egyenlő darabra szedem szét, gombócot formálok belőle, kicsit lelapítom, megforgatom a lisztben és letakarva félreteszem. Na most jön az első tészta. A deszkát nemigen kell lisztezni, hisz a tészta rugalmas és meg is forgattuk már lisztben. De ha ragad, akkor lisztezzük inkább meg egy kicsit.

1. Kézzel lapogassuk kicsit el a tésztát a deszkán és nyújtsuk is ki olyan 7 cm átmérőjű körre. 

2. Helyezzük rá a kimért töltelék adagot és bugyoláljuk be a tésztával körbe, egyenletesen, a tetején összedolgozva.

3. Megint lapogassuk meg először kézzel finoman, figyelve, hogy a tészta maradjon kör formájú.

4. Most a nyújtófával lassan, nyugodtan, nem kapkodva szépen nyújtsuk ki néhány mm-es vastagságúra, többször megforgatva. Rugalmas a tészta, ha nem kapkodunk, nem fog kiszakadni.

5. Hevítsük fel a serpenyőt. Közepes lángon sütjük a parathákat, amikor már meleg a serpenyő, mehet rá az első.

6.  Nagyjából 1 percenként át kell forgatni, de csak pár forgatás és szép aranybarna lesz, fel is fog helyenként hólyagosodni.

7. Amikor mindkét oldala kész, rácsra tesszük kihűlni, mert tányéron az alsó része nagyon be fog nedvesedni, ragacsosodni.

8. Így teszünk a maradék öttel is.

 

Képek a methódusról a burgonyás parathám receptjénél vannak.

Amikor elkészült, egy kis vajjal vagy gheevel megkenem, én biztosan, az olvasó meg szabadon választ:-)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6917837985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása