Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Pav Bhaji - Mumbai kedvenc street foodja

2020. október 28. - Ági Helló Curry

Kezdjük azzal, hogy mi is ez. A pav a kenyérke, a bhaji pedig a zöldségragu. Indiában a lepénykenyerek a hagyományos kenyerek, de azért ide is eljutott az élesztős, kelt tészta. Ez a tészta kalács jellegű, enyhén édeskés, könnyed, puha. Bukta jellegűen sütve. A zöldségragu vagy szósz pedig a már megszokott erősen fűszeres, vajas csoda, amit az utcán vaslapon sütnek. Kis rutinnal otthon is könnyedén elkészíthető mindkettő, amíg a tészta kel, addig a raguhoz előkészülünk, amíg a tészta sül, a ragut megfőzzük. Majd frissen lehet mindkettőt tálalni és élvezni. Mert amúgy ha rákap az ember, nehéz abbahagyni:-)

 20201028_171253.jpg

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Pav készítése ITT!

 

Hozzávalók a bhajihoz:

2 közepes hajában főtt burgonya

3-4 paradicsom

10 dkg zöldborsó

10 dkg karfiol

1 zöld kaliforniai paprika

1 fej hagyma

2,5 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

1 zöld chili

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt római kömény

fél teáskanál őrölt szegfűszeg (vagy 3 egész mozsárban megtörve)

1 teáskanál fahéj

2 teáskanál só

1 teáskanál kashmiri chili por

1 evőkanálnyi frissen aprított koriander levél

3 evőkanál ghee vagy vaj

 A hajában főtt burgonyát, hagymát, fokhagymát, gyömbért megpucoljuk. Egy tálkába kimérjük a zöldborsót és a karfiolt, a karfiolt apróra tépkedjük vagy vágjuk. Nem kell nagyon, csak ne óriás darabokban legyen. A gyömbért és fokhagymát lereszeljük, a hagymát és a chilit felaprítjuk, a paradicsomot és a paprikát is külön külön felaprítjuk. Kikészítjük a gheet vagy vajat is és a fűszereket. 

Felhevítjük közepes tűzön a 3 evőkanál zsiradékot egy magas falú serpenyőben. Rátesszük a reszelt gyömbért és a fokhagymát, keverünk rajta kettőt és rászórjuk az aprított chilit. Kicsit pirítjuk így együtt, majd mehet rá az aprított hagyma is. Pár percig néha megkeverve pároljuk őket. Rászórjuk a porfűszereket, a koriandert, római köményt, fahéjat, szegfűszeget és a chili port. A kashmiri chilinek nagyon szép piros színe van. Nem baj, ha nem kashmiri van otthon, nem lesz olyan piros az étel, ennyi. Átkeverjük, egy percig együtt pirítjuk és ráöntjük a darabolt paradicsomot. Most ezt a ragut kicsit együtt főzzük, amíg a paradicsom elkezd megpuhulni. Ekkor hozzáadjuk az aprított paprikát, a zöldborsót és a karfiolt. Felöntjük nagyjából 1 dl vízzel, megkeverjük és lefedve alacsonyabb lángon negyed óra alatt megfőzzük. Menet közben ha szükséges, pótoljuk a vizet. Ha már puhák a zöldségek, levesszük a tűzről, egy krumplinyomóval áttörjük a serpenyőben, vagy botmixerrel aprítjuk, de nagyon vigyázzunk, forró!!! Visszatesszük a tűzre, sózzuk és fedő nélkül fűzzük még egy keveset. Amikor a zsiradék kezd kiválni a tetején, az összetört hajában főtt burgonyát is hozzáadjuk, rászórjuk az aprított koriandert, átkeverjük és készre főzzük. Innen igazából már csak pár perc főzés kell, amikor megint megjelenik a zsiradék a tetején, akkor készen vagyunk.

A pavokat ketté vágjuk és a belső felét egy kis vajon megpirítjuk. Egy tálra szedünk forró zöldségragut, tetejére mehet egy darabka vaj, mellé jöhet  szeletelt lilahagyma és a pirított pav. Isteni ízkombináció!

Jó étvágyat!

20201028_170233.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5916261478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása