Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Szuperropogós tápióka fasírt - a sabudana vada

2020. április 14. - Ági Helló Curry

Lement a Húsvét, jöhet megint egy kis indiai. Volt tápióka gyöngy az éléstárban, igazából már régebben emiatt az étel miatt vettem, de egy ideje nem jutottam hozzá. Tegnap eszembe jutott a sabudana vada (imádom a nevét) és ma el is készítettem. Friss mentás joghurttal, mert már tele van a kert mentával. Isteni, ahogy a labdacsokba az ember beleharap, kívül extra ropogós, belül kicsit zselés és jó fűszeres. 

A tápiókát a Dél-Amerikában őshonos kasszava nevű növény gumójából nyerik. Magas a keményítőtartalma, igen jó kocsonyásító. Gluténmentes, tehát gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200414_160156.jpg

 

 Hozzávalók 4 főre (12 db):

1 bögre (2 dl) tápióka

2 közepes burgonya (hajában főtt)

1 marék natúr mogyoró vagy kesudió

1 zöld chili

1,5 cm-es gyömbérdarab

1 teáskanál egész római kömény

fél teáskanál só

1 evőkanálnyi friss zöld koriander

olaj a sütéshez

 

Először is a tápiókát tálba tesszük, minimum dupla vízzel felöntjük és 3 órára félretesszük. Igen, ez az áztatás kell neki, ezt nem ússzuk meg. Ezután leszűrjük és a szűrőben félretesszük lecsöpögni nagyjából fél órára, addig előkészítjük a többi alapanyagot. Megfőzzük hajában kis sóval a krumplit, hacsak nem maradék főtt krumplival dolgozunk. Megpucoljuk a gyömbért, lereszeljük, a chilit  és a koriander levelet felaprítjuk. A maréknyi mogyorót vagy kesudiót egy serpenyőben szárazon kicsit megpirítjuk majd felaprítjuk (én kis darálóval szoktam 1 perc alatt felaprítani). Megfőtt a burgonya, leöntöm róla a forró vizet és felöntöm jó hideggel, hogy néhány perc után tudjam már pucolni. A tápióka lecsepegett, mehet egy nagy tálba. Hozzáadom a darált mogyorót, a reszelt gyömbért, az 1 teáskanál egész római köményt, a sót, a darabolt chilit és koriander levelet. Meghámozom a burgonyát és a reszelő nagylyukú felén ráreszelem. Alaposan átkeverem az egészet és mintha dagasztásra váró tészta lenne, kissé átgyúrom. Egy cipót formálok belőle és félreteszem.

Egy magas falú serpenyőbe olajat öntök, jó sokat, hogy a labdacsokat el tudja lepni. Közepes lángon felhevítem az olajat. A sabudana vada titka az olaj hőmérséklete. Nehéz jól eltalálni. Kicsit olyan, mint a rántott sajt, ha nem elég forró az olaj, megszívja magát, ha túl forró, szétfolyik, szétesik, kireped. Kb. 180C fokosnak kell lennie az olajnak. Enyhén nedves kézzel kicsípek a cipóból egy zölddiónyi méretet, gombócot formálok belőle, majd kicsit ellapítom. Mehet a forró olajba. Így teszek a következő öttel. Én 6-ot szoktam sütni egyszerre. Aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Aztán kiszedem, papírtörlőn lecsepegtetem, de nem hagyom rajta, mert beleragad. Azonnal megy át a kínáló tálba. Kisütöm a következő 6 db-ot.

Nem fogok hazudni, nekem is néha ki szokott szakadni, sőt, ma az egyikkel robbanást is sikerült produkálni. Van az úgy:-) Attól még finom. És amikor szétreped és a belseje kicsit kifolyik, az még extrábban ropogósra tud megsülni. Szóval semmi katasztrófa nem történik ebben az esetben sem.

Csatnival, mártogatóssal kínálom. Van aki simán ketchuppel eszi. Nem túl autentikus megoldás, de finom:-)

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6715612672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombakomba 2021.06.25. 14:14:41

Próbáltad már nem papírtörlőn, hanem szitában lecsöpögtetni az olajat? Akkor is leragad?
Én nem próbáltam, csak kíváncsi vagyok. Bundáskenyeret szoktam így lecsöpögtetni.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2021.06.28. 06:15:27

@gombakomba: Szia! Ez a kombináció eléggé ragadós, amivel szedem ki, arra is rá tud könnyen ragadni. Emiatt nem merném még a szitán sem rajta hagyni:-)
süti beállítások módosítása