Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Masala pasta

2020. április 07. - Ági Helló Curry

Rögtön azzal kezdeném, hogy nem, ez nem egy többezer éves hagyományra visszatekintő recept. Ez korunk receptje. Cserében nagyon elterjedt és népszerű. Mert egyszerű és gyors. Mégsem az üveges szósz verzió. És most divatosan élhetek azzal a kifejezéssel is, hogy home office ebéd, mert rutinosabbak 20 perc alatt elkészítik. És utána seperc alatt elfogy, tényleg.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun és a facebookon--> Helló Curry

20200407_132958.jpg 

Hozzávalók 4 kis adaghoz:

300 g tészta (ízlés szerint, nincs megkötés, hogy melyik fajta legyen)

1 fej hagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1,5-2 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chili vagy ha nincs friss, jó a szárított is

2 db paradicsom vagy fél hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

fél kaliforniai paprika, bármelyik színű

1 bögrényi zöldség, amit otthon találsz (pl. sárgarépa, zöldborsó, zöldbab, gomba) nekem itt most egyébként szimplán mexikói zöldségkeverék került bele

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

fél teáskanál őrölt chili por

1-1 teáskanál só

1 ek olaj a tésztafőző vízhez

1 ek olaj vagy ghee a masalához

friss koriander vagy petrezselyem

és egy kis paneer, ha van épp otthon

 

A tésztával kezdjük, egy nagy lábosba feltesszük a vizet forrni 1 evőkanál olajjal, a tésztát kikészítjük. Közben az alapanyagokat előkészítjük. Fogunk egy nagy deszkát. A megpucolt hagymát felaprítjuk rajta, késsel kihúzzuk a szélére. A chilit is felaprítjuk, megy a hagyma mellé a deszán. A gyömbért és fokhagymát megpucoljuk és egy konyhai reszelőn lereszeljük a deszka közepére. A kaliforniai paprikát kockákra aprítjuk, mehet a deszka másik szélére. A zöldséget kimérjük a bögrével, akkor a legegyszerűbb a dolgunk, ha fagyasztott, akkor nincs vele sok teendő. Fűszereket magunk mellé vesszük. A paradicsomkonzervet is. Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor kettévágjuk és egy nagylyúkú reszelőn egy tálba a vágott felével nyomkodva lereszeljük úgy, hogy a héja a kezünkben marad, az nem kell. 

Előveszünk egy wokot, vagy magas falú serpenyőt. A zsiradékot közepes lángon felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott hagymát. Néhány perc párolás után megy rá a fokhagyma, gyömbér és chili. Együtt pároljuk, majd kicsit meg is pirítjuk, hogy szép aranybarna legyen. Most rászórjuk a porfűszereket: kurkuma, őrölt koriander és őrölt chili. 1 perc pirítgatás, átkeverés és mehet rá a paradicsom. Sózom, hozzáadom a kaliforniai paprikát és a zöldséget, alaposan átkeverem. Ha nem elég szaftos, egy kis vizet hozzáöntök. Leveszem a tüzet kisebbre, hadd rotyogjon a maszala. Közben a tésztafőző víz felforrt, mehet bele a só és a tészta, átkeverem. A tészta fő, a maszala sűrűsödik, addig felaprítom a friss zöld fűszeremet és ha van paneer, azt is morzsolok egy keveset. Nekem most nem volt és nagyon igényeltem volna rá. Nem baj, nem lehet mindig nyerni:-)

Amikor a maszalában a zöldségek puhák és a szaft besűrűsödött, lekapcsoljuk a tüzet alatta. Kifőtt a tészta, leszűrjük, összekeverjük, megszórjuk a zöld fűszerünkkel és kész is.

Tésztából nálunk egyébként a 4 fő simán megeszik fél kilót. De ha mértékkel étkezünk, akkor 4 kis adag lesz belőle. Mindenki lője be a mennyiséget saját tapasztalata alapján.

 

Egyszerű, gyors és isteni meleg egytálétel. Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr515597568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása