Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Spenótleves pirított csicseriborsóval - Palak chorba

2019. augusztus 21. - Ági Helló Curry

Nem sok leves van még a blogon, ideje pótolnom ezt a hiányosságot. Spenót meg jó sok van a kertben, adta magát, hogy leves készüljön belőle. Jó fűszeresen, egy kis pirított csicseriborsóval. Vegánok tejszín és tisztított vaj helyet kókusztejjel és olajjal tudják elkészíteni.

 img_20190814_164632.jpg

 

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg spenót

1 dl tejszín vagy kókusztej

fél fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

2 cm-es gyömbérdarab

1 zöld chili vagy fél teáskanál chili por

1 evőkanálnyi menta levél

2 babérlevél

3 db szegfűszeg

1 kisebb fahéj

1 teáskanál egész római kömény

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál só

1 evőkanál ghee vagy olaj

víz

 

A pirított csicseriborsóhoz:

fél bögre főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó

1 evőkanál ghee vagy olaj

1 teáskanál chili por

 

A spenótot megtisztítjuk és lecsöpögtetjük. Ugyanezt tesszük a mentával. Nem kell felaprítani, a végén le lesz turmixolva. A hagymát felaprítjuk, a megpucolt gyömbér darabkát és a fokhagymákat lereszeljük. Kikészítjük a fűszereket, a tejszínt vagy kókusztejet és a zsiradékot.

Egy magas falú serpenyőben közepes lángon a zsiradékon enyhén megpirítjuk az egész római köményt, a babérlevelet, a fahéjat és a szegfűszegeket. Elég egy kis pirítás, amikor kezd a római kömény barnulni és megcsap az illata, akkor már tehetjük is hozzá a lereszelt gyömbért és fokhagymát. Ismét kis pirítás és mehet hozzá az apróra vágott hagyma. Aranybarnára kell pirítani az elegyet. A chiliporral dolgozunk, most hozzátesszük és rádobjuk a spenótot és sózzuk. Átkeverjük és letakarva megfonnyasztjuk a spenótot. Levesszük a fedőt, hozzáadjuk a tejszínt vagy kókusztejet, átkeverjük és fedő nélkül főzzük együtt tovább. Ha nagyon sűrű, lehet vízzel hígítani. Pár perc főzés után levesszük a tűzről és kihalásszuk belőle az egész fahéjat. Én a szegfűszeget és a babérlevelet is ki szoktam belőle venni. Leturmixoljuk. Hozzáadjuk a menta levelet és ha zöld chilivel dolgozunk, akkor szár nélkül azt is. Ismét átturmixoljuk. Amikor már szép egynemű, mehet vissza a serpenyőbe. Hozzáadjuk az 1 teáskanál garam masalát, ízlés szerint sózzuk még ha kell és vízzel beállítjuk a sűrűségét. Én még kb. 2 dl vizet tettem hozzá. Még egyet rottyantunk rajta a tűzön és kész is a leves.

1 evőkanál zsiradékon megpirítjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót és a végén hozzákeverünk egy kis csili port. Ezzel a feltéttel tálaljuk.

Jó étvágyat:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2515009326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.09.30. 17:44:53

Imádom a spenótot! Jön a tél, a mirelit spenót, ... meg fogom csinálni. :o)

Attilajukkaja 2019.11.13. 18:14:37

Megcsináltam, csak kicsit fűszeresebben és paneer kockákkal tálaltam, mert nálunk oda kell figyelni a szénhidrátokra is. Utána ugyanis egy bhaji "hamburger" volt a második fogás vegyes raitával.
Köszi a receptet!

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.11.15. 05:44:37

@Attilajukkaja: Wow, ez elég korrekt menü, jól hangzik! A spenót és paneer szerintem szinte minden esetben jó párosítás, nem nagyon lehet mellélőni. Egészségetekre

Attilajukkaja 2019.11.16. 17:37:09

@Ági Helló Curry:
Köszi! Igen, a spenót és a paneer egy klasszikus párosítás az indiai konyhában, ezért is jutott az eszembe. :o)
A héten a masala dosával próbálkozom majd. A kritikus pont mindig az, hogy hol és mikor kapok friss koriandert, mert anélkül nem az igazi.
süti beállítások módosítása