Rögtön ott kezdem, hogy az indiai cukkini (vagy tök, azaz lauki) pakóra nem lapos. Van, hogy szeletelve bundázzák, van, hogy reszelve, de akkor inkább labda formára. Most a kalandozás kedvéért lepcsánka formára sütöttem. Illetve burgonyát sem tesznek bele, de mivel illik a kettő egymáshoz, én kipróbáltam. Így is lehet:-)
Na és a sztori: kaptam cukkinit. Gondoltam csinálok belőle lepcsánkát, de már az indiaira is erősen vágytam. És akkor jött az ötlet, hogy felezek. Egy adag magyaros, egy adag indiai. Látni fogjátok a receptúrában, hogy mennyire hasonlóak az alapanyagok és a technika, a fűszerezés az, ami eltér. Egyébként az indiai verzió gluténmentes és vegán. A tócsni nálunk így készül, tudom, azt mindenki máshogy szereti, máshogy szokta meg.
Hozzávalók a magyar verzióhoz:
35 dkg megpucolt és kimagozott cukkini
1 közepes burgonya
1 tojás
fél fej hagyma
4 púpozott evőkanál liszt
só, bors ízlés szerint
Hozzávalók az indiai verzióhoz:
35 dkg megpucolt és kimagozott cukkini
1 közepes burgonya
3 púpozott evőkanál csicseriborsó liszt
1,5 cm-es gyömbérdarabka
fél teáskanál kurkuma
fél teáskanál vörös chili por
fél teáskanál kalonji mag (fekete hagymamag)
negyed teáskanál asafoetida (hing) (elhagyható)
só
sütéshez olaj vagy ghee
Az elején még egyben kezelem a két verziót. A megpucolt és kimagozott cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem és egy csipet sóval megszórom, félreteszem 10 percre, hogy kiengedje a levét. Amíg pihen, előkészítem a többi alapanyagot. Hagymát, krumplit és gyömbért megpucolom. A hagymát apróra vágom, a gyömbért lereszelem pépesre. Liszteket és fűszereket kikészítem.
A lereszelt cukkinit alaposan kinyomkodom és két külön tálba egyenlően elosztva átteszem. Mindkettőre ráreszelek kislyukú reszelővel egy-egy krumplit. Innen már külön fűszerezem.
Lepcsánka:
Ráütöm a tojást, átkeverem, hozzáadom a hagymát majd a lisztet, ismét átkeverem, borsozom és a végén beállítom a sósságát. A tojás miatt több lisztet fog felvenni, mint az indiai!
Pakóra:
Hozzáadom a reszelt gyömbért és a kalonjit, majd az összes porfűszert és alaposan átkeverem. Az asafoetida egyébként részben hagymapótló fűszer. Ha nincs, akkor egy kis gerezd reszelt fokhagymát is lehet használni. Beleszórom a lisztet, átkeverem és a végén beállítom a sósságát.
Mindkettőnél az a lényeg, hogy ne legyenek benne csomók és palacsintatésztánál sűrűbb legyen kicsit.
Előveszek két serpenyőt és közepes lángon felhevítem rajtuk a zsiradékot. Külön sütöm, hisz a fűszerezés a zsiradékot is meg fogja ízesíteni. Egy-egy evőkanálnyi alapot teszek a serpenyőre, kicsit elegyengetem és mindkét oldalát szép aranybarnára sütöm. Nekem egyszerre 4 db tudott így sülni.
11 db tócsni és 9 db pakóra lett belőle. 4 személyes adag így egyben. Fokhagymás tejföl és római köményes sűrű joghurt készült mellé mártogatósnak.
Jó étvágyat!:-)