Indiai gasztrotúra magyarul

Magyar cukkini lepcsánka és indiai cukkini pakóra - 2 legyet egy csapásra

2019. július 17. - Ági Helló Curry

Rögtön ott kezdem, hogy az indiai cukkini (vagy tök, azaz lauki) pakóra nem lapos. Van, hogy szeletelve bundázzák, van, hogy reszelve, de akkor inkább labda formára. Most a kalandozás kedvéért lepcsánka formára sütöttem. Illetve burgonyát sem tesznek bele, de mivel illik a kettő egymáshoz, én kipróbáltam. Így is lehet:-)

Na és a sztori: kaptam cukkinit. Gondoltam csinálok belőle lepcsánkát, de már az indiaira is erősen vágytam. És akkor jött az ötlet, hogy felezek. Egy adag magyaros, egy adag indiai. Látni fogjátok a receptúrában, hogy mennyire hasonlóak az alapanyagok és a technika, a fűszerezés az, ami eltér. Egyébként az indiai verzió gluténmentes és vegán. A tócsni nálunk így készül, tudom, azt mindenki máshogy szereti, máshogy szokta meg.

img_20190717_071019.jpg

 

Hozzávalók a magyar verzióhoz:

35 dkg megpucolt és kimagozott cukkini

1 közepes burgonya

1 tojás

fél fej hagyma

4 púpozott evőkanál liszt

só, bors ízlés szerint

 

Hozzávalók az indiai verzióhoz:

35 dkg megpucolt és kimagozott cukkini

1 közepes burgonya

3 púpozott evőkanál csicseriborsó liszt

1,5 cm-es gyömbérdarabka

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál vörös chili por

fél teáskanál kalonji mag (fekete hagymamag)

negyed teáskanál asafoetida (hing) (elhagyható)

sütéshez olaj vagy ghee

Az elején még egyben kezelem a két verziót. A megpucolt és kimagozott cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem és egy csipet sóval megszórom, félreteszem 10 percre, hogy kiengedje a levét. Amíg pihen, előkészítem a többi alapanyagot. Hagymát, krumplit és gyömbért megpucolom. A hagymát apróra vágom, a gyömbért lereszelem pépesre. Liszteket és fűszereket kikészítem. 

A lereszelt cukkinit alaposan kinyomkodom és két külön tálba egyenlően elosztva átteszem. Mindkettőre ráreszelek kislyukú reszelővel egy-egy krumplit. Innen már külön fűszerezem.

Lepcsánka:

Ráütöm a tojást, átkeverem, hozzáadom a hagymát majd a lisztet, ismét átkeverem, borsozom és a végén beállítom a sósságát. A tojás miatt több lisztet fog felvenni, mint az indiai!

Pakóra:

Hozzáadom a reszelt gyömbért és a kalonjit, majd az összes porfűszert és alaposan átkeverem. Az asafoetida egyébként részben hagymapótló fűszer. Ha nincs, akkor egy kis gerezd reszelt fokhagymát is lehet használni. Beleszórom a lisztet, átkeverem és a végén beállítom a sósságát.

Mindkettőnél az a lényeg, hogy ne legyenek benne csomók és palacsintatésztánál sűrűbb legyen kicsit.

Előveszek két serpenyőt és közepes lángon felhevítem rajtuk a zsiradékot. Külön sütöm, hisz a fűszerezés a zsiradékot is meg fogja ízesíteni. Egy-egy evőkanálnyi alapot teszek a serpenyőre, kicsit elegyengetem és mindkét oldalát szép aranybarnára sütöm. Nekem egyszerre 4 db tudott így sülni.

11 db tócsni és 9 db pakóra lett belőle. 4 személyes adag így egyben. Fokhagymás tejföl és római köményes sűrű joghurt készült mellé mártogatósnak.

Jó étvágyat!:-)

img_20190717_070758.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr6814957766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.