Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Eper halava

Indiai darapuding

2019. május 25. - Ági Helló Curry

Tavasszal természetesen kihagyhatatlan egy-egy epres édesség elkészítése. A halava maga az indiai darapuding. Az alaprecept ezer módon variálható. Ahány ház, annyi szokás, lehet vízzel vagy tejjel felönteni, tehetünk bele mazsolát, olajos magvakat vagy gyümölcsöket. Fűszerezhetjük kardamommal, fahéjjal. Nézzük az én epres verziómat, ebben nincsenek külön fűszerek, én natúran imádom az eper ízét.

img_20190525_143622_199.jpg

Hozzávalók 4 adaghoz:

25 dkg búzadara

60 dkg eper

1,5 bögre tej

2 evőkanál ghee vagy minőségi nem sós vaj

2 evőkanál cukor

60-80 g olajos mag (kesudió, pisztácia, mandula vegyesen)

 

A megmosott, lecsumázott eper felét leturmixolom, a másik felét feldarabolom. Egy kevés darabolt epret félreteszek a díszítéshez. Kimérem a búzadarát és kikészítem a tejet is. Az olajos magvakat apróra darabolom.  Ebből is teszek félre a díszítéshez. Egy magas falú serpenyőben vagy akár egy lábosban alacsony lángon felhevítem a gheet vagy vajat. Vajnál vigyázzunk, könnyen megég, itt elég, ha megolvad. Belerakom a búzadarát és lassan átpirítom többször megkevergetve. Nem kell megbarnulnia, de akkor lesz jó, ha 8-10 percen át pirítom. Felöntöm a tejjel, alaposan átkavarom és hozzáadom a cukrot. Csomómentesre kevergetem. Amikor már felvette a tejet hozzákeverem a leturmixolt epret. Alapos keverés jön és ismét megvárom, míg felveszi a nedvességet a dara. Elzárom alatta a tüzet és beleszórom az olajos magvakat, átkeverem, majd beleszórom a friss epret is. Kiszedem tálkákba, feldíszítem és már fogyasztható is.

Kellemes nassolást hozzá:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr114861076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.05.27. 15:33:43

Szóval tejbegríz szamócával. Fantasztikus....

GGy 2019.05.27. 15:33:46

Cenzúrázunk, cenzúrázgatunk ??!!

GGy 2019.05.27. 15:47:58

@Ági Helló Curry: Csak egy "kicsit" lassan jelent meg a hozzászólásom, és már kezdtem azt hinni, hogy....
süti beállítások módosítása