Indiai gasztrotúra magyarul

Vérpezsdítő fűszeres tea egy kis történelemmel

Masala chai

2018. december 18. - Ági Helló Curry

Kezdjük a helyi időjárás jelentéssel: esett a hó és hideg van. Egy hosszú sétából vagy hógolyócsatából hazatérve tök jól esik egy melegítő ital. Lehet ez forralt bor is, mi tagadás, de nem mindig az alkoholos ital a megoldás. Hoztam egy az egész világon óriási népszerűségnek örvendő indiai tea receptet. A benne lévő gyömbérnek és fűszereknek hála gyulladáscsökkentő hatása van, segíti az emésztést, felmelegít, élénkít, kíváló megfázás esetén is, segíti a gyorsabb gyógyulást, karbantartja az inzulin háztartást (persze csak ha nem visszük túlzásba a cukrozást). A fekete tea antioxidáns, szíverősítő. Elkészítése háztartásonként eltérő, mindenki esküszik a saját receptjére:-)

 

img_20181216_135240_770.jpg

És a történelem. Az 1830-as években a brit Kelet-indiai Társaság (East India Company) megelégelte Kína teamonopóliumát. Brit gyarmatosítók felfedezték az indiai assami tea létezését és helyben el is kezdték termeszteni. 1870-ben a britek által elfogyasztott tea 90%-a még mindig Kínából származott, 1900-ra ez lecsökkent 10%-ra, úgy hogy a tea 50%-a Indiából, 33%-a Ceylonból, a mai Sri Lanka területéről származott. Azonban Indiában a 20. század elejéig a fekete tea fogyasztása alacsony maradt addig, amíg egy nagy promóciós kampány keretében arra kezdték ösztönözni a gyárakat, bányákat és a textilüzemeket, hogy biztosítsanak teafogyasztást a dolgozóik számára. A hivatalos promócióban angol módon szolgálták fel a teát kis cukorral és tejjel. Maga az Indiai Tea Szövetség (Indian Tea Association) a kezdetekben nem támogatta, hogy a teához fűszereket, több tejet és cukrot tegyenek, hisz ezzel csökkentették a tealevelek felhasználását egy adagon belül. Végül az Ayurvédából ismert jótékony hatású fűszerekkel ízesített fekete tea korunk egyik legnépszerűbb itala lett.

(forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Masala_chai)

 

Hozzávalók:

4 dl víz

2 dl zsíros tej

2-3 evőkanál barna cukor

1 evőkanál fekete tea

2 cm-es gyömbérdarab

5 szem kardamom

5 szegfűszeg

2 hosszú fahéjrúd kicsit összetörögetve

 

Előveszek egy nyelest edényt. A gyömbér megpucolom, kisebb darabokra vágom és megtöröm egy mozsárban, vagy egy deszkán egy húskloffolóval kicsit megegyengetem. A kardamom magot is alaposan megtöröm hasonló módon. Mindkettőt beleteszem a lábasba, hozzáadom a szegfűszeget és a fahéjat. Felöntöm a vízzel és felforralom. Ez lesz a legtöbb idő, míg felforr a víz. Amikor már lobogva forr, hozzáadom a teafüvet és tovább forralom pár percig. Néha megkevergetem. Hozzáöntöm a tejet és beleteszem a cukrot. Még egy kis forralás és gyakorlatilag kész is van. Már csak át kell szűrni és fogyasztható!

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4314497478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.