Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Joghurtos padlizsán főzelék

Dahi Baignan

2018. december 14. - Ági Helló Curry

A joghurt-padlizsán kombinációt több nemzeti konyha használja. És milyen jól teszik. Gondoljunk csak a török padlizsánsalátára szezámkrémmel. Imádom. A joghurt fanyarsága remekül illik a padlizsán egyedi ízéhez, főleg egy ütős fűszerezéssel. Mutatom is az indiai verziót.

img_20181214_131658_248.jpg

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán

1 fej hagyma

2,5 dl natúr joghurt

1 evőkanál liszt

2 cm-es gyömbérdarab

2 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél

1 teáskanál egész római kömény

0,5 teáskanál asafoetida (elhagyható, ha nincs)

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt chili 

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál só

friss koriander vagy petrezselyem

víz

2 evőkanál olaj

olaj a sütéshez

 

Először a megmosott padlizsánok végét levágom és héjastul kockákra vágom. Olyan 1,5x1,5 cm-eresekre, de ízlés szerint módosítható. Forró olajban több részletben aranybarnára sütöm. Ha nem elég forró az olaj, akkor nagyon magába szívja. Így is vesz fel olajat, de nem annyit. Konyhai papírtörlővel leitatom róla a felesleget és félreteszem.

Míg sülnek a padlizsánkockák, megpucolom a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát. A hagymát apróra vágom, a gyömbért és a fokhagymát lereszelem. Kb. egy evőkanálnyi pép lesz belőle. Kikészítem a fűszereket, a lisztet, a joghurtot és egy pohárnyi vizet is.

Egy serpenyőbe felhevítem a 2 evőkanál olajat. Beleszórom az egész római köményt és beleteszem a babérlevelet. Amikor a római kömény már pirul, kezdem érezni az illatát, akkor a fél teáskanál asafoetidát hozzáteszem és megkeverem. Rászórom az aprított hagymát és együtt párolom néhány percig. Ezután teszem hozzá a reszelt gyömbért és fokhagymát, ismét megkeverem és néhány percet párolom. Most jön az 1 evőkanál liszt, rászóróm és mintha rántást készítenék átkevergetem és felhevítem. Nem hagyom leégni. Megszórom még a kurkumával, őrölt korianderrel és őrölt chilivel. Jól átkeverem, majd tovább kevergetve kb. 1 decinyi vizet hozzáöntök. Keverem kavarom és hozzáteszem a joghurtot. Addig kevergetem, amíg a csomók eltűnnek. Ha nagyon sűrű, akkor lehet még hozzá vizet tenni. Megsózom és a garam masalát hozzáteszem. Hagyom egy picit, hogy kezdjen besűrűsödni és rottyanjon egyet. Beleteszem a sült padlizsánt, egy keverés, egy-két rottyanás és kész is.

Tetejét megszórom friss koriander levéllel, vagy ha épp nincs, akkor petrezselyemmel. Most nekem sem volt korianderem, petrezselymet használtam. Az is nagyon izgalmassá teszi.

Kurkumából lehet kevesebbet tenni, nem kell ennyire sárgának lennie, csak én szeretem annyira, hogy kicsit túltoltam :-D

Jó étvágyat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5414483376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.12.15. 16:10:16

Padlizsánból nálam soha nem elég! Ezt is ki fogom próbálni.
Baj, ha egy kevés csicseriborsót is teszek bele? :o)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.12.15. 19:12:50

@Attilajukkaja: Biztos voltam benne, hogy te ki fogod próbálni:-) A padlizsán és a joghurt is szereti a csicseriborsót, simán mehet bele. Hajrá! No és még valami. Te fel vagy mentve a reszelgetés alól:-D

Attilajukkaja 2019.01.01. 14:02:01

@Ági Helló Curry:
BÚÉK, kedves Ági!
Megcsináltam, megcsináltam. :o) Isteni finom lett, csicseri nélkül.
Gondoltam, a babérlevelek mellé néhány szárított curry levelet is beleteszek, mert imádom az ízét. De elnéztem, és véletlenül lime leveleket adtam hozzá. Mondanom sem kell, hogy így is nagyon finom lett.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.01.01. 17:56:13

@Attilajukkaja: BÚÉK! Örülök neki, hogy ízlett! Mi épp az imént pusztítottuk el a dalmakhani végét

Attilajukkaja 2019.01.01. 22:40:13

@Ági Helló Curry:
A dalt is nagyon szeretem, főleg spenóttal, de nálunk ma harira volt: közel-keleti (marokkói?) vöröslencse leves - nagyon hasonlót ettünk ma. :o)))

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.01.05. 19:36:28

@Attilajukkaja: Harirát én még nem főztem, de fogok, mert nagyon szimpatikus az alapanyagok alapján:-)
süti beállítások módosítása