Indiai gasztrotúra magyarul

Indiai banán palacsinta

Kela malpua

2018. december 11. - Ági Helló Curry

Végre végre pár nap szabadság!!! Ugyan így is reggel korán kell felkelni, mert a gyerekeknek suli, de ez nem baj, sőt. Nem megy el az egész nap a későn keléssel. És akkor az első szabad reggelt meg is koronáztam egy kiadós reggelivel. A konyhában ott figyelt egy szottyos banán, erre lett kitalálva.

Na és akkor egy kis útmutató. A kela malpuát reggelire és desszertnek is fogyaszthatjuk, népszerű édesség a Diwali, azaz a fény ünnepén. Indiában brutál édesen készítik, nekem az már túlzás és emiatt én nem is voltam most hű a hagyományos recepthez, sokkal sokkal kevesebb cukrot tettem bele. 

Ebből a mennyiségből 12 db kb. 5 cm átmérőjű palacsinta jön ki. 

img_20181211_095248_295.jpg

Hozzávalók a tésztához:

1 puha banán

2 dl tej

1/2 bögre búzadara

1/2 bögre fehérliszt

1 evőkanál porcukor

1 csipet só

néhány szál sáfrány

3 kardamom magja összetörve

lehet bele tenni kis őrölt ánizst is

pisztácia, mandula, kesudió a díszítéshez

olaj a sütéshez

 

Hozzávalók a sziruphoz:

2 bögre víz

fél bögre cukor

néhány szál sáfrány

 

Először a banánt egy tálban villával összetöröm és rögtön hozzákeverem a búzadarát, hadd kezdje el a búzadara felvenni a nedvességet. Utána megy bele a liszt, só, cukor, fűszerek és a tej folyamatosan adagolva és közben kevergetve. Palacsintánál kicsit sűrűbb tésztát kell kapnunk, olyan amerikai palacsintásat. Most jön legalább fél óra pihentetés, de akár a 2 órás pihenés sem árt neki (na meg nekünk sem értana néha:-).

Amíg a tészta szunyál, felaprítom az oljaos magvakat a díszítéshez, félreteszem és elkészítem a szirupot. Egy kis lábosba teszem a 2 bögre vizet, hozzáadom a cukrot és a sáfrányt és felforralom. Akkor jó, amikor a cukor teljesen feloldódott és a sáfrányt megszínezte, kicsit már sűrűsödött is, kb. 10 perc. 

Kikészítek egy tálat, amibe a kész szirupos malpuát fogom tenni, kell egy tányér, rajta konyhai papírtörlő, amin a kisült palacsintákról fogom a felesleges olajat felitatni.

Na most fogok egy tapadásmentes serpenyőt, amibe hüvelykujjnyi olajat öntök. Ha elég lassan csináltam mindezt, akkor letelt a fél óra.

Felforralom az olajat és egy nagyobb evőkanállal vagy kicsi merőkanállal beleteszek egy adagot a tésztából. Kicsit igazgatom, hogy terüljön, de ha nem túl sűrű a tészta, terül az magától is. Ha jó forró az olaj, akkor elterül, nem ragad le és gyorsan megpirul. Ha túl forró, akkor lukacsos lesz. Ha nem elég forró, akkor nagyon lesüllyed az aljára. Megpirult az egyik oldala, megfordítom és megpirítom a másik oldalát is. Természetesen egyszerre többet is lehet sütni, nekem 3 db fért el kényelmesen egyszerre a serpenyőben. Amikor megpirult mindkét oldala, akkor leitatom róla az olajat és még forrón beleteszem a szirupba. Ha a szirup is még meleg, akkor bőven elég 1 percet benne tartani úgy, hogy mindkét oldalát érje. Nagyon gyorsan megszívja magát. Kiveszem a szirupból és tálra teszem. Így teszek mindegyik darabbal, a végén az olajos magvakkal díszítem.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr2314471196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.