Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Egy neten terjedő gombamosási trükk tesztje - Igaz vagy hamis?

2018. november 29. - Ági Helló Curry

Nemrég láttam egy videót a neten, hogy hogyan mossák liszttel szép fehérre a nem legfrissebb, apró csiperke gombát. A trükköt elraktároztam fejben, hátha kell valamikor. Nagyon hamar eljött az idő, ugyanis vettem fél kg apró csiperkét, majd ügyesen lebetegedtem és nem nyúltam hozzá 4 napig. Igen, pont úgy nézett ki, ahogy gondoljátok...nem hófehér, koszos, de azért ez még jó egy levesre:-) Ki is próbáltam a "trükköt", hogy ne kelljen szemenként kezelnem. 

img_20181129_091858.jpg

 

Kétfelé szedtem, az egyikre vizet öntöttem, amiben átmosom. A másikra szórtam 2 evőkanál lisztet és átrázogattam.

img_20181129_092028.jpg

Most a lisztest is felöntöttem kicsi vízzel és átforgattam, hogy nyúlós massza legyen a lisztből.

img_20181129_092139.jpg

És hagytam állni néhány percet mindkettőt, nem szeretem a gombát áztatni. Néha kicsit átforgattam. Ezután mindkettő tálban a gombákat kiskacsómmal alaposan megbirizgáltam. Felöntöttem vízzel és még néhányszor átkevertem. Itt azért már látszik, hogy tisztább. 

img_20181129_092608.jpg

Egy öblítés és nézzük!

Lisztes:

img_20181129_093015.jpg

Sima vizes:

img_20181129_093020.jpg

Még egyszer átöblögettem őket. Számottevő különbséget én nem fedeztem fel. És egyik esetben sem jött le 100%-osan a föld, ezért amikor vágtam fel, egyenként átnéztem.

Tehát az a része igaz volt, hogy liszttel is lehet gombát mosni, de csak egy nyeletnyit lettek a gombák szebbek és a végén ugyanúgy egyenként kezeltem a gombatömeget. Egyszerűbb öblíteni és ahol kell, levágni, vagy letörölni. 

Nektek van ebben a témában tapasztalatotok? Szívesen fogadok építő gondolatokat!

Akkor most megyek is egy kis magyaros gombalevest főzni:-)

 

img_20181129_094324.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr4414403462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2018.11.30. 20:13:44

Igyekszem tiszta gombát venni, a termesztett csiperkék amúgy sem a nagy sárból szoktak előkerülni, így amikor a talpának a végét levágom, le is jön, aminek le kell. Ha vadon nőtt gombáról van szó, ott is inkább papírtörlőt érdemesebb használni, max. egy egyszerű öblítést szűrőben. Mivel megpirítom úgyis, teljesen fölösleges vakargatni ennyire szerintem, a hő jobban elintézi, amit el kell, mint a víz - utóbbi viszont eláztatja a gombát és szivacsos lesz, meg ízetlenebb. Őszintén szólva sosem láttam még senkinél, hogy ezen forgott volna :-O

frikazojd · http://kocs.ma 2018.11.30. 20:13:47

én nem szoktam vele szarakodni.
job done.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.12.01. 05:52:31

Gombát nem igazán mosunk, papírtörlő, max éppen csak leöblíteni, ha annyira földes. De áztatni ....kérdezz meg róla egy szakácsot.

hidroponi 2018.12.01. 05:52:37

a termesztett csiperkefejek hejat kezzel leszoktam hamozni es nem kell tisztogatni.
benyulsz a fej ala es a veget megfogva szepen lehuzod a hejat. ennyi.

Sergei Alexis 2018.12.01. 05:52:41

Életemben nem mostam még gombát. Ráadásul a csiperkének szépen le lehet húzni a "héját/bőrét" és azzal tiszta is

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.01. 07:11:05

Csiperkéből a lehető legkisebb kalapút használom általában. Na most ha nagyon koszos, meg sem veszem, viszont ha helyzet van, akkor kénytelen-kelletlen kés hegyével átkapirgálom. Ez apró szemű gombánál elég munkás feladat. Sajnos a vízzel könnyen bemosódik a tönk és a kalap közötti beékelődésbe és onnan nem szeret kijönni a szennyeződés. Nagyobb csiperkénél pedig arra kell ügyelni, hogy a lemezek közé ne menjen víz, mert oda jó sok vizet tuda a gomba felvenni, másrészt bemosódhat a kosz is.
Vargányát viszont nem érdemes mosni, mert olyan mint a szivacs. Nagyon gyorsan szárad, mosásnál pedig jó sok vizet szív föl.
Rizikét ugyancsak nem érdemes mosni, csak papírral áttörölgetni. Gyakran homoki fenyvesben szedik, emiatt csupa homok a kalap teteje. Elég kemény gomba ahhoz, hogy erélyesebb törölgetést is kibírja.
A galambgomba, őzláb kapirgálós mert elég törékeny fajták. Az őzláb kalapján a "cserepek" kiváló homokgyűjtők, azt tanácsos lekaparni. A többi vadgombát is kés hegyével szoktam tisztítani. Amúgy is egyenként át kell forgatni őket, van e bennük miniatűr meztelen csiga, falevél, gallydarab, miegymás.
Kivételként: tuskón, avarban növő téli fülőkét tisztítani elég nehéz. Mivel nyálkás a kalapja, összeszed minden mocskot. A lehullott falevelek beleszáradnak a kalapon lévő nyálkába. Minden apró gomba kalapját egyenként kell átdörzsölni folyó víz alatt. Az avar feletti részeken gyűjtött téli fülőke már könnyebb eset: nem olyan piszkos.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.01. 07:11:07

Látom, előkerült a gombát mosunk/nem mosunk kérdés. Friss, zárt kalapú termesztett csiperkét lehet mosni, nem szív fel érdemben folyadékot.
Robert L. Wolke: A tudós szakács című könyvében leírja, ahogy kísérlettel keresett erre a kérdésre választ. Friss, zárt kalapú termesztett csiperkéket lemért, öt percig áztatta őket, majd ismét lemérte. Többször elvégezte a kísérletet, átlegosan csupán 2,7% vizet vett föl a gomba. Ez fél kiló csiperkénél 13,5 gramm, ami elenyésző. Korábban Harold McGee is ugyanerre a következtetésre jutott: divany.hu/offline/2015/10/17/mossuk_vagy_sem_azt_a_franya_gombat/

egyinges 2018.12.01. 07:24:42

A gombát nem kell sem mosni, sem hámozni. Le kell törölni róla a földet és kész.

Attilajukkaja 2018.12.01. 08:45:06

Ha tiszta, nem mosom. Ha piszkos, leöblítem. Hámozni soha nem hámozom.
Mindenki másképp csinálja. :o)

@dorian gray:
"kérdezz meg róla egy szakácsot."
A TV-ben Raymond Blanc, francia mesterszakács is lemosta az erdei rókagombát, amit szedett. Azt javasolta, hogy fél percnél tovább ne "áztassuk" a gombát.

agarik 2018.12.01. 10:13:54

Pazarolni a lisztet...

Attilajukkaja 2018.12.01. 10:34:57

@agarik:
A kísérletes munka bizony nem olcsó! De a kíváncsi elme számára minden pénzt megér. :o))

pajaci 2018.12.01. 11:56:54

Köszi a kísérletet!

Attilajukkaja 2018.12.01. 14:48:37

@Burgermeister:
Van, hogy tele van homokkal. Akkor muszáj leöblíteni. A gomba nem csak a termesztett csiperkét jelenti.

Boar. 2018.12.01. 19:27:04

Finom kefe.
Durvább kefe.
Dörzsi szivacs.
Ki kell dobni a francba ha ennyi nem volt elég neki.

2018.12.02. 13:37:27

Mindenki úgy tisztítja, ahogyan szeretné.. hámozni is lehet..de kár elpazarolni. Én egy bömszli ecsettel szoktam a nagyja koszt lesöpörni, ha magam szedem, akkor eleve igyekszem a helyszínen megszabadulni a felsleges fenyőtűtől, avar maradványoktól és kosárba csak a nagyjából tiszta megy. A termesztett a legsterilebb, ott szinte semmi tennivaló nincs. Ha meg piacon vásárolok, akkor csak olyat, ami ~kulturált állagú.
Szóval ecset..olyan keményebb

ljubityel 2018.12.03. 13:21:07

@Boar.: Salétromsavat vagy királyvízet neki! Drótkefével!

2018.12.03. 14:03:18

Inkább azt mondja már meg valaki, hogy a gyümölcsviaszt mivel lehet könnyen eltávolítani? Szilváról, szőlőről, meg aktuálisan pl. a husvéti rozmaring almáról..

Valahol egyszer olvastam egy akkor jónak tűnő tippet, de azóta sem találom.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.12.03. 14:23:38

@Womb Raider: nem a szódabikarbónás áztatásra gondolsz?

2018.12.03. 14:36:42

@Ági Helló Curry: Rémlik valami.. de nekem azzal mintha nem igazán működött volna. De azért újra kipróbálom! Köszi!

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.12.03. 14:38:44

@Womb Raider: 1 liter vízhez 1 evőkanál szódabikarbónát tesznek és úgy tudom, 15-20 percet kell áztatni. Vegyszer leoldásra is használják. Bár én még sosem próbáltam, de meghoztad a kedvemet hozzá

Attilajukkaja 2018.12.03. 17:00:55

@Womb Raider:
Mi a gond a gyümolcsviasszal? Én mindig megeszem. :o)

2018.12.03. 19:32:41

@Attilajukkaja: Ha ettél már Húsvéti rozmaring almát, akkor tudod, miről beszélek. Szabályszerűen ragad, nem tudod megmosni, csak kenegeted ide-oda.

Attilajukkaja 2018.12.04. 17:49:51

@Womb Raider:
Nem tudom, hogy ettem-e olyat, mert csak a savanykás, roppanós almákat szeretem, de a gyümölcsök felszínén már én is tapasztaltam ilyen viaszféle anyagot. Szerintem azt az eltarthatóság miatt kenik rá, és ártalmatlan az egészségre (?). Ilyen ide-oda kenegetős tapasztalatom még nem volt, ezért csodálkoztam rá a problémádra.

2018.12.05. 06:10:38

@Attilajukkaja: A Húsvéti rozmaring :www.szabadfold.hu/zoldfold/regi_almak_felfedezese_husveti_rozmaring
Annyival módosítanám, hogy a leírtakkal ellentétben kifejezetten ízletes, lédús, kissé ananászra hasonlító aromájú, már amikor a teljes érettség állapotába ér. És tényleg rendkívül tartós, a saját maga által kiválasztott vastag, viszkózus bevonat miatt nem fonnyad meg és különösebb gond nélkül (persze pincében) eltartható a következő év húsvétjáig. A kereskedelemben már elvétve tűnik csak fel, de akinek kertje van, érdemes egyet ültetnie.

Amiről te beszélsz, a 'prémium' almákat bevonó méh/gyümölcsviasz más jellegű, az sima, csillogó. Ezen viszont ragacsos-nyálkás ez a máz. Nyilván nem kardinális kérdés.. csak eszembe jutott.

Attilajukkaja 2018.12.05. 16:05:53

@Womb Raider:
Lehet, hogy nem kardinális, de számomra nagyon érdekes és új infó. Köszönöm, hogy időt szántál rá és megosztottad velem. :o)
süti beállítások módosítása