Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Sütőtök curry

2018. október 23. - Ági Helló Curry

Október végéhez közeledünk, ilyenkor már a sütőtök kedvelők túl vannak 2 leves főzésen és talán már süteményt is csináltak. Eljött hát az ideje egy kis különlegességnek, főzzünk sütőtök curryt, maxoljuk ki a szezont:-)! 

Összetevőiről a legfontosabb ismérv, hogy egészségesek és finomak, nincs adalékanyag, csak a puszta élvezet. Mindenmentes, vagyis bátran fogyaszthatják gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, vegetáriánusok, vegánok és minden földi halandó, aki szereti a különleges ízeket.

Tavaly már prezentáltam egy szárazabb kaddu ki szabdzsit, most pedig itt a curry, ami önmagában is megállja a helyét, de készíthető hozzá lepénykenyér vagy rizs is.

img_20181023_094410_175.jpg

Hozzávalók 2 fő részére:

35-40 dkg megtisztított sütőtök

2 közepes fej lilahagyma

4 duci gerezd fokhagyma

4 paradicsom vagy egy 2,5-3 dl-es paradicsomkonzerv

1 zöld chili

1,5 teáskanál egész római kömény

1,5 teáskanál fekete mustármag

1,5 teáskanál kurkuma

1,5 teáskanál koriander por

0,5 teáskanál vörös chili por

1 teáskanál garam masala

2 db curry levél (elhagyható, ha nincs)

1,5 teáskanál só

2 evőkanál ghee vagy olaj 

 

Én itt egy kisebb sütőtököt vágtam ketté, egyik felét kimagoztam, megpucoltam, feldaraboltam 1,5x1,5 cm-es kockákra és így lett 38 dkg. Ez a mennyiség nem szentírás, pár dekával el lehet térni, ha úgy jön ki.

A hagymát és a chilit felaprítottam. A fokhagymát egy konyhai reszelőn lereszeltem (fokhagyma nyomót is lehet használni, ha úgy kényelmesebb). A 4 db paradicsomot a tőlem megszokott módon félbevágtam és a nagyobb lyukú reszelőn lepürésítettem, héját felfaltam:-). Lehet használni hámozott paradicsomkonzervet is. Fűszereket magam mellé készítettem.

img_20181023_082238.jpg

 

Egy magas falú serpenyőben a zsiradékot közepes lángon felhevítem. Beleszórom a fekete mustármagot és az egész római köményt. Addig pirítom, amíg meg nem érzem a római kömény illatát és a mustármag el nem kezd pattogni. Kevergetem kicsit közben, nehogy megégjen a fűszer. Kb. 2 percen belül már pattog a mustármag. Ekkor ráteszem a lepépesített fokhagymát, a darabolt zöld chilit és a curry levelet. Ezt is pirítom kicsit. Most jön az aprított hagyma. Ráteszem, átkeverem és ezt addig párolom, amíg meg nem puhul és el nem kezd kicsit karamellizálódni, barnulni. Ne legyen kiszáradva, csak legyen egy kis színe. Most ráteszem a sütőtököt és a sót, átkeverem és lefedve együtt párolom tovább addig, amíg már félig puha nem lesz.

img_20181023_084538.jpg

 

Most, hogy már félig puha, ráteszem a porfűszereket (kurkuma, koriander, chili por, garam masala), megkevergetem és ráöntöm a paradicsomlevet. Ismét megkevergetem, ha nagyon száraz, kis vízzel hígítom. Pár percig ismét lefedve párolom, majd leveszem a fedőt és addig főzöm tovább így, amíg meg nem puhul teljesen a sütőtök és a paradicsomos szaft be nem sűrűsödik.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1314318383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása