Indiai gasztrotúra magyarul

Az a bizonyos tökéletes almáspite

2018. október 20. - Ági Helló Curry

Mármint nekem, meg a kis családomnak, meg a nagy családomnak, meg a barátaimnak, meg még sokaknak, ha már kóstolták. Mitől is tökéletes? Nem száraz, brutál adag fahéjas almatöltelék van benne, nincs elázva, mégis lágy a tésztája, nincs halálra cukrozva és ennek köszönhetően pillanatok alatt tűnik el egy tepsinyi.

Sztorija pedig a kőkorban kezdődik, amikor is még gyermek voltam és volt a Jászságban egy tanyánk. A szomszédban pedig egy igazi tanyagazdaság. Tudjátok, nagy föld, veteményes, gyümölcsös, állatok, tehén, birka, tyúk meg minden féle. Imádtam minden pillanatot, amit ott töltöttünk. Reggel hatkor arra keltem, hogy a szemben lévő tanyánál Imre bá kiabálta Kincsesnek, a tehénnek, hogy hééé Kincses, menj már arébb, nem tudom a szénát bevinni. Pirka néni akkor már készült a fejéshez, hozta a fejőgépet. Én meg szaladtam át a friss tejért, majd Márti barátnémhoz, hogy programot szervezzünk magunknak. Na, megszervezték azt a szülők helyettünk, hol a mi tanyánkon segítettünk, hol az övékén. Na és Pirka néni sütötte az addigi legfinomabb almás pitét. Édesanyám iszonyú jól főz, de annyira sosem volt sütős típus. Szóval elkértem a receptet és otthon tizenegynehányévesen megsütöttem életem első almáspitéjét. Édesapám ült a tepsi fölött és tömte magába, amíg el nem fogyott, annyira ízlett neki. Akkor egyébként rákaptam a sütésre és fél év alatt felhízlaltam a családot. Na és a történet úgy teljes, hogy az én drága keresztanyám bent élt a Belvárosban és ő már a 90-es évek elején foglalkozott a reform konyhával is. Akkoriban fura volt nekem és nem mindig ízlett. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy tényleg nem kell annyi cukor, hogy tényleg van a halálra finomított fehérliszten kívül más liszt is. Így hát ezt a receptúrát neki is köszönhetem, hisz az ő tanítására változtattam ezen a recepten 1-2 lépésnyit az egészségesebb verzió irányába. Szóval ha a mai divatos kifejezéssel élhetek, ha van win-win szituáció, akkor ez bizony a win-win süti, hisz én belesüthetem az emlékeim, a fogyasztó pedig kiélvezi az emlékek összes ízhatását:-)

 img_20181020_170608_809.jpg

 

Hozzávalók egy 35x41 cm-es tepsihez (igen igen, ez bizony nem a kétszemélyes adag:-):

30 dkg fehér búzaliszt

25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt

32 dkg vaj vagy margarin

17 dkg barnacukor

1 sütőpor

2 tojás a tésztába

1 tojás a kenéshez és máshoz

1 citrom leve és héja

csipet só

2 kg savanykás alma

2-3 evőkanál barnacukor

1 evőkanál őrölt fahéj

2 evőkanál darált dió vagy zsemlemorzsa

 A kétféle lisztet egy nagy tálban összekeverjük és a nem túl hideg vajjal (de véletlenül sem olvasztott!) elmorzsoljuk. Beleteszzük a cukrot, a csipet sót, a sütőport és összekeverjük. Most jön rá a 2 tojás, a citrom reszelt héja és a leve. A citrom levét nem öntjük rá közvetlenül a sütőporra, mert felpezseg, ezért keverjük el a sütőport előtte a lisztben. Jól összegyúrjuk és a tésztát lefedve a hűtőbe tesszük minimum 1 órára, de mégjobb, ha többet áll.

A 2 kg almát megmossuk, megpucoljuk, magházát kivágjuk és egy nagylyúkú konyhai reszelőn lereszeljük. Edényben 2-3 evőkanál barnacukorral és egy evőkanál fahéjjal elkeverve közepes lángon megpároljuk. Ez kb. 10 perc. Félretesszük kihűlni.

Ha már hideg a tészta, előkészítjük a tepsit, kibéleljük sütőpapírral. A sütőt bekapcsoljuk 180 C-ra. Gyúródeszkát kikészítjük egy adag liszttel. A hideg tésztát  megfelezzük, illetve az aljára a felénél kicsit több tészta kell. Szóval csípünk még egy jó nagy diónyit hozzá. A tetejére való tészta visszakerül a hűtőbe. Most a lisztezett deszkán picit átgyúrjuk a tésztát, de nem nagyon, ne melegedjen fel. Kinyútjuk néhány milliméter vastagra, nagyjából akkorára, amekkorával a tepsit ki tudjuk bélelni. Egyrészt kell majd többször lisztezni, ne lepődjetek meg. Másrészt nem baj, ha nem tökéletes a formája. Beletesszük a tepsibe és ahol kilóg levágjuk, ahol hiányzik, pótoljuk. Össze fog az sülni, nem kell aggódni.

Megszórjuk a tésztát a darált dióval vagy zsemlemorzsával. Most jön rá az alma. Én nem nyomkodom ki kézzel erősen, hanem szűrős kanállal veszem ki, azzal lecsöpög. De nem kell szárazra nyomkodni. Ráhalmozom az almát és elegyengetem. Most jön a trükk! a +1 tojást szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem és pár milliméteres rétegben az alma tetejére kenem. Ez majd sülés közben lágy réteget képez az alma és a tészta között.

A tészta második fele jön, szintén kinyútjuk néhány milliméteresre, rátesszük az eddigiek tetejére. Formája miatt megint nem kell aggódni, csúszik a tojásfehérjén, lehet kicsit állítgatni és itt is igaz az, hogy ha nem tökéletes a formája, vágunk, pótolunk. Összesül majd:-)

Tetejét megkenjük a tojássárgával és megszúrkájuk villával 3-4 cmerenként.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40 perc alatt sül aranybarnára. Ha megsült, kitesszük hűlni és csak akkor kezdjük el felvágni, amikor már nem meleg és volt egy kis ideje megpihenni. Különben szét fog esni.

Jó étvágyat!

 img_20181020_205256.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr5914312753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solampa 2 2018.10.22. 08:08:43

Cukrászként annyit mondanék,nem mindegy,milyen alma,milyen morzsa,és mennyi kerül felhasználásra,és a margarint semmi körülmények között se használjuk,zsír,vagy vaj legyen felhasználva,és a linzert hideg zsiradékkal gyúrjuk,és ne sokáig,mert meg ég a tészta,magyarul,nyújtáskor törik a nyers tészta.

Paprikajancsi007 2018.10.22. 08:08:49

Közepre kell egy kis lyuk. Ne legyen tul meleg,se tul hideg,es hajra!

protézisesh 2018.10.22. 10:38:27

Az én ízlésemnek a fotókon látható pite nem “brutál almatöltelékes” hanem üres. :)

Nálunk 5mm tészta, minimum 2 centi alma aztán megint 5mm tészta a rétegrend. Ha a két tészta együtt vastagabb, mint a töltelék, az az én ízlésemnek száraz.

(kemény, hogy egy főzős blog is előre moderált...)

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.10.22. 10:45:15

@protézisesh: látnád, hogy milyen kommentek jönnek időnként. És nem a kritikával van a gond meg a véleménnyel, hanem a rosszindulattal és az ízléstelenséggel. Csak most, csak neked lemértem: 3-3 mm a tészta, és 1 cm a töltelék. Sajnálom, hogy a kép nem adja vissza, mert ez minden, csak nem üres és nem száraz. De ugye ízlések és pofonok

rfbzs 2018.10.22. 11:24:03

Élesztővel, nem sütőporral. Úgy lesz az a bizonyos 5-20-5 mm.Mamáink, akik egész biztosan nem használtak teljes kiőrlésű lisztet, meg barnacukrot se, nagyon értették ezt.
Ne nevezze senki a saját receptjét tökéletesnek.

bridge over troubled water 2018.10.22. 12:19:30

Kell a tésztába az egész tojás? Nem finomabb csak sárgájával? Nekem az a tapasztalatom, hogy a linzereket a fehérje keménnyé teszi.

ideasz 2018.10.22. 12:54:48

@solampa 2:
oke, akkor:
-milyen alma?
-milyen morzsa-
-mennyi?

köszi!

Semper Fidelis 2018.10.22. 13:54:07

Az almapucolásnak meg a reszelésnek örülök. Ki nem állhatom, ha az almáspitében benne van az almahéj, vagy ha darabolva van az alma, nem reszelve.

Ez így jó :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.10.22. 21:45:21

Az alma párolását feleslegesnek tartom, éppen meg fog puhulni a sütés során. Elégséges a tésztára reszelni, rétegenként cukorral és fahéjjal hinteni. Felesleges barna cukorral mókázni, a fehér épp olyan jó.
Ha jót akarsz, gasztroblogon ne említsd a margarint. Jó pár éve sertészsírt használok minden édes és sós süteményhez, állíthatom, hogy remek vele mind.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.10.22. 22:14:35

@bridge over troubled water: Én egész tojással készítem. De ki lehet próbálni a tojás fehérje nélkül is:-)