Indiai gasztrotúra magyarul

Blansírozzunk spenótot tökéletesen 5 aranyszabály betartásával!

2018. június 21. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Személy szerint imádom a spenótot és van is belőle bőséggel, tehát érdemes lefagyasztanom, hogy télen is tudjam használni. Fagyasztás előtt pedig hőkezelni kell, ami nem túl bonyolult feladat, csak oda kell figyelni néhány szabályra, amit ha betartunk, élénkzöld spenótleveleink lesznek felhasználásra készen.

Mire is jó a blansírozás? 

Arra, hogy a zöldségek vagy gyümölcsök állagát és színét megőrizzük a fagyasztási folyamat során, illetve ha frissen szeretnénk felhasználni, ezzel a módszerrel tudjuk előkészíteni a színüket is megtartva. De ezt a módszert használjuk például a paradicsom könnyed héjtalanításához is.

 img_20180621_172842.jpg

Hozzávalók:

1 kg spenót

5 l víz forralásra

4-5 liter víz hűtésre

1,5 teáskanál só

1,5 teáskanál szódabikarbóna

Előkészületek:

Beteszek a hűtőbe kb. 4 liter vizet hűlni és ha van rá lehetőség, jégkockát is készítek. A spenótleveleket kiválogatom, alaposan többször átmosom, lecsepegtetem róla  a vizet, egy nagy nedvszívó terítőre ki is terítem, hogy a felesleges vizet felszívja róla. Kikészítek még néhány nedvszívó konyharuhát, vagy terítőt, amire majd a blansírozott spenótot tudom tenni száradás céljából. Előkészítek egy tálat, amibe majd a hideg vizet teszem, meg egy szűrőkanalat, amivel a forró vízből szedem majd ki a zöldségemet.

Metódus:

A spenótot 3 kb. egyenlő részre osztom.

1. szabály: Inkább kisebb adagokkal dolgozom, mert fontos, hogy mindent időben csináljak, illetve a forró vizem se hűljön túl a nagyobb mennyiségtől és a hideg vizem is hideg maradjon.

Felteszem egy nagy lábosba az 5 liter vizet forrni, beleteszem a sót és a szódabikarbónát.

2. szabály: A szódabikarbóna a spenót harsányzöld színének megtartásához szükséges.

Amikor már forr, az edény közelébe teszem a tálat, amibe beleöntök egy adag hideg vizet és dobok bele néhány jégkockát. Jöhet az első adag spenót. Beleteszem a forrásban lévő vízbe, megkevergetem. Ilyenkor kicsit visszahűl, de ha nem nagy mennyiséggel dolgozom, 1 perc után már ismét forró.

3. szabály: Újraforrástól számítva 2-3 percig hőkezelem a spenótot. Fontos, hogy még szép zöld legyen, látszódjon rajta, hogy már kicsit hőkezeltük, de ne legyen teljesen szétfőve.

Egy szűrőkanál segítségével lecsöpögtetve átteszem a hideg vízbe.

4. szabály: Forrázás után azért hűtöm le, hogy a meleg ne dolgozzon tovább, nehogy pépet kapjunk a végére.

Áll egy kicsit a hideg vízben, utána sorban egy szűrőkanál segítségével kiszedem. A hideg víznél már nem kell kapkodni, nem baj, ha egy picivel több időt tölt benne a minimumnál.

img_20180621_133639.jpg

5. szabály: Alaposan lecsöpögtetem, ha kell, óvatosan kicsit meg is nyomkodom és száraz nedvszívó konyharuhára teszem, hogy a felesleges víz ne maradjon rajta.

Így teszek a többi adaggal is. Én a már forró vizemet a másik 2 adagnál is használom, viszont a hideg vizet a jégkockákkal mindig újracserélem. Néhány órát hagyom száradni, majd különböző adagokban lefagyasztom.

img_20180621_133935.jpgimg_20180621_134004.jpg

Sok sikert hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1014063105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.