A minap meglátogattuk papáékat és jószokásomhoz híven körbesétáltam a kertet, mi hogy áll, mennyi gyümölcs lesz, kikelt-e a répa, van-e elég paradicsom palánta. Utolsó kanyarban vettem észre a mángoldot. Rengeteg volt és még zsenge. Azonnal tudtam, hogy ebből bizony első körben pakóra lesz.
Mit kell tudni a pakóráról? A pakóra az indiai gasztornómia egyik alapeledele, szinte az összes zöldségből megalkotható. Nem csak zöldség pakóra van, hanem van házisajtos, csirkés, rákos (itt).
Bundája fűszeres, vízzel elkevert csicseriborsó lisztből áll. Bátran fogyaszthatják a zöldséges verziókat gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, vegetáriánusok és vegánok is. Legnépszerűbb a karfiol pakóra és legtöbbször csatnival fogyasztják.
Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó liszt
kb. 15 dkg mángold levél
2 teáskanál egész római kömény
2 teáskanál kurkuma
2 teáskanál só
kb. 3 dl víz
1 evőkanál olaj a tésztába
olaj a kisütéshez
Megmosom, megtisztítom a mángold leveleket, lerázom a vizet, tiszta terítőre kiterítem és hagyom, hogy megszáradjon.
A csicseriborsó lisztet a fűszerekkel elegyítem egy szélesebb tálban és elkezdem adagolni hozzá a vizet. Kevergetem. Addig adagolom a vizet, amíg a palacsintatésztánál sűrűbb elegyet kapok. Olyan sűrű legyen, hogy amikor belerakom a mángold levelet, rátapadjon és ha felemelem a levelet, csak lassan kezdjen el róla lefolyni. A végén belekeverem az 1 evőkanál olajat, ettől selymesebb állaga lesz.
Tehát készen van a mártogatós tésztám, felhevítem az olajat, fogok egy mángold levelet, beleteszem az elegybe, megfordítom, hogy a másik oldala is bundás legyen. Ha sok tapad rá, kicsit hagyom lecsorogni róla. Beleteszem a forró olajba és ropogósra, aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Gyorsan elkészül.
Csatnival tálalom. Én még találtam a polcomon egy téliesített barackcsatnit, isteni volt vele.
Egyelőre a blogon "csak" a mangó csatnival tudok szolgálni (itt), de ígérem, hozok majd még csatni recepteket.
Jó étvágyat!