Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Mángold pakóra - avagy a gluténmentes indiai bundázott zöldség

2018. május 03. - Ági Helló Curry

A minap meglátogattuk papáékat és jószokásomhoz híven körbesétáltam a kertet, mi hogy áll, mennyi gyümölcs lesz, kikelt-e a répa, van-e elég paradicsom palánta. Utolsó kanyarban vettem észre a mángoldot. Rengeteg volt és még zsenge. Azonnal tudtam, hogy ebből bizony első körben pakóra lesz. 

Mit kell tudni a pakóráról? A pakóra az indiai gasztornómia egyik alapeledele, szinte az összes zöldségből megalkotható. Nem csak zöldség pakóra van, hanem van házisajtos, csirkés, rákos (itt).

Bundája fűszeres, vízzel elkevert csicseriborsó lisztből áll. Bátran fogyaszthatják a zöldséges verziókat gluténérzékenyek, laktózérzékenyek, vegetáriánusok és vegánok is. Legnépszerűbb a karfiol pakóra és legtöbbször csatnival fogyasztják.

30914114_189166195231329_2690814195108151296_n.jpg

 

Hozzávalók:

25 dkg csicseriborsó liszt

kb. 15 dkg mángold levél

2 teáskanál egész római kömény

2 teáskanál kurkuma

2 teáskanál só

kb. 3 dl víz

1 evőkanál olaj a tésztába

olaj a kisütéshez

 

Megmosom, megtisztítom a mángold leveleket, lerázom a vizet, tiszta terítőre kiterítem és hagyom, hogy megszáradjon.

A csicseriborsó lisztet a fűszerekkel elegyítem egy szélesebb tálban és elkezdem adagolni hozzá a vizet. Kevergetem. Addig adagolom a vizet, amíg a palacsintatésztánál sűrűbb elegyet kapok. Olyan sűrű legyen, hogy amikor belerakom a mángold levelet, rátapadjon és ha felemelem a levelet, csak lassan kezdjen el róla lefolyni. A végén belekeverem az 1 evőkanál olajat, ettől selymesebb állaga lesz.

Tehát készen van a mártogatós tésztám, felhevítem az olajat, fogok egy mángold levelet, beleteszem az elegybe, megfordítom, hogy a másik oldala is bundás legyen. Ha sok tapad rá, kicsit hagyom lecsorogni róla. Beleteszem a forró olajba és ropogósra, aranybarnára sütöm mindkét oldalát. Gyorsan elkészül. 

Csatnival tálalom. Én még találtam a polcomon egy téliesített barackcsatnit, isteni volt vele. 

Egyelőre a blogon "csak" a mangó csatnival tudok szolgálni (itt), de ígérem, hozok majd még csatni recepteket.

img_20180430_174904.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9913888148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patakidora · http://csokiszosz.blog.hu 2018.05.04. 12:40:55

Csak csicseriborsóliszttel működik?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.05.04. 12:48:31

@patakidora: Az ízvilághoz és ahhoz, hogy gluténmentes legyen, csicseriborsó liszt kell. Természetesen meg lehet próbálni más kombinációkkal is, én még nem kísérlezetem vele. Sima fehérliszttel gondolnád?
süti beállítások módosítása