Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Naan - a legfinomabb indiai kenyér, amit valaha ettem

2018. április 22. - Ági Helló Curry

Nem lehet indiai gasztroblogot naan nélkül elképzelni. Nem is kell, mert a Helló Curryre is megérkezett :-)

A perzsa "naan" szó kenyeret jelent. Iránból származik a receptúra, amely egész Közép-Ázsiában és az indiai szubkontinensen is elterjedt. Hatalmas népszerűségnek örvend mind a háztartásokban, mind az éttermekben. Minden családnak megvan a jól bevált receptje hozzá. Az igazi naan tandoori kemencében sül. Nem mindenhol van taandori kemence, ezért is olvashattok sokfelé az úgynevezett "tawa naanról", ami valójában sepenyőben készült kenyér. Nem csak az alap kenyér, hanem az ízesített (vajas, fokhagymás, chilis, stb.) verziói is ismertek.

És akkor most következzen egy igazán finom és könnyű tésztájú, otthon is elkészíthető naan kenyér. Ehetjük szabdzsikhoz, currykhez, raitaval, csatnival vagy csak magában.

Fokhagymás verzió ITT!

Édes verzió (peshwari) pedig ITT!

Éjszakai kelesztésű ITT!

És ki ne hagyjátok az indiai lángost, ha már a naant megsütöttétek egyszer:-)

Ha tetszik a receptem és megosztod, megköszönöm. Ha el is készíted, használd a #hellocurryhun hashtaget :-)

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hello_curry és a facebookon--> Helló Curry

Workshopjaim infói --> indiai élményfőzés

 img_20180422_074123_868.jpg 

Hozzávalók 6 darabhoz:

35 dkg finomliszt

1-2 dl langyos víz

2 evőkanál sűrű joghurt

2 teáskanál instant élesztő

1 teáskanál cukor

1,5-2 teáskanál só ízlés szerint

Kb. 1 ek olaj

kis tálkában hideg víz

 

1 dl langyos vízben a cukrot és az instant élesztőt elkeverem, pár percre félreteszem, hogy teljesen feloldódjon a két alapanyag. A lisztet átszitálom egy edénybe és hozzáadom a sót. Beleteszem a joghurtot és az élesztős vizet és összegyúrom. Annyi vizet teszek még hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak. Nem baj, ha egy kicsit ragad, csak ne legyen "kemény" állagúra lisztezve. Amikor nagyon alaposan összegyúrtam, egy kicsit megolajozom a kezemet és a tésztát egy nagy gombócra formálom, letakarva félreteszem pihenni fél órára. Az olaj is és a letakarás is megvédi a tésztát a kiszáradástól.

img_20190625_111856.jpg

Előkészítek egy lehetőleg nem tapadásmentes serpenyőt. Nem baj ha nincs, erre is megvan a megoldásom:-) Felforrósítom a serpenyőt, végig közepes lángon fogom tartani a tüzet. Elosztom a tésztát 6 részre, 6 golyót készítek belőle. Amit épp nem használok, azt továbbra is letakarom. Ha ragad a tészta nem baj, enyhén olajos kézzel csinálom olyankor, vagy enyhén lisztezem a deszkát. Figyelem! Hangsúly az enyhén szón, nem szabad túlolajozni, éppen csak egy-két cseppnyit használjunk, és nem szabad túllisztezni sem. Megfogok egy golyót és vagy nyújtódeszkán kinyújtom ovális alakúra, vagy kézzel húzogatom szét, mint a lángost. Az egyik oldalát hideg vízzel megkenem és a forró serpenyőre dobom a vizes felével. Ha nem tapadásmentes serpenyőnk van és nem olajoztuk túl a tésztát akkor az most menthetetlenül odaragad. Ez lenne a cél. Addig hagyom így, amíg már látom, hogy a tészta átsült, szépen felhólyagosodik.

img_20190625_120030.jpg

Innen kettéválik a metódus aszerint, hogy gázfőzőlapunk van, vagy elektomos/indukciós.

  • Ha elektromos, akkor csak simán megfordítom a serpenyőben a kenyeret és csak megpirítom kicsit a másik oldalát is.
  • Ha pedig gázfőzőlapom van, akkor megnézem, hogy rátapadt-e a naan a serpenyőre. Annyira hogy fejjel lefelé tudjam fordítani. Ha igen, megfordítom a serpenyőt és közvetlenül a tűz fölé tartva megpirítom a naan tetejét. Tehát itt nem a naant fordítom meg, hanem a serpenyőt. Ha nem tapadt rá a serpenyőre, akkor sem esek kétségbe, megfogom egy konyhai fogóval és úgy tartom a tűz fölé. 

Így teszek mind a 6 darabbal. Lehet simán így az alapkenyeret készíteni, de megkenhetjük vajjal is, meg lehet szórni friss koriander levéllel is.

 

Jó étvágyat!

img_20180422_074123_874.jpg 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr3113854250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mister Gumpy 2020.06.29. 15:58:53

Milyen vastagra nyújtod? Ha vékonyra nyújtottam, ropogós vékony lett. Ha vastagabbra, akkor nyers maradt. A gombóc még szépen megkelt, szóval talán nem az élesztő hibája.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2020.06.29. 17:46:01

@Mister Gumpy: Szia! Én 2-3 mm-esre szoktam nyújtani, ahogy ráteszem a serpenyőre, szinte már hólyagosodik is fel. Amikor kialakulnak a hólyagok és már látom, hogy nem annyira nyers színű, akkor fordítom a tűz fölé.
süti beállítások módosítása