Indiai gasztrotúra magyarul

Tisztított vaj (ghee) készítése fázisfotókkal

2018. április 07. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Ma reggel piacon jártam és a tejesnél eszembe jutott, hogy milyen régen nem készítettem már gheet. Vettem is rögtön fél kiló vajat hozzá. 

Miért jó a ghee? Egyrészt nagyon kellemes egyedi íze van, sokkal selymesebb és kicsit édesebb, mint az olaj. Ezen kívül mivel a folyamat során eltávolítjuk belőle a "tejmaradványokat" és a vizet, egyrészt a főzésnél nem ég le, másrészt  nem avasodik így pár hónapig hűtőben boldogan tudjuk tárolni. Mivel tiszta vajzsírt kapunk, nincs benne laktóz. Tele van antioxidánssal, van benne A, D és E vitamin, Omega 3 és 6 zsírsav. Adalékanyag és tartósítószermentes. Érdemes kipróbálni!

Kiegészítés: a szakirodalom szerint hűtő nélkül is évekig eláll, én így nem próbáltam még:-)

img_20180407_172935.jpg

 

Sózatlan vajból (nem margarinból!) készítem. 0,5 kg-ból kb. 5 dl lesz.

 

1. Egy nyeles lábasban felforralom a vajat. Habos lesz, ilyen:

img_20180407_170157.jpg

 2. Miután felforrt, alacsonyra veszem a tüzet és várom, hogy meginduljanak a kis buborékok. Én nem kevergetem. Pont azért használok hozzá nyeles lábost, mert időnként kicsit megrázogatom körkörös mozdulattal. A "tejmaradvány" elkezd az aljára és az oldalára letapadni. Kb. 10-15 perc múlva már látjuk az aranyló vajunkat.

img_20180407_122747.jpg

3. Folytatjuk lassú tűzön a hevítést, időnként megrázogatva. Egyre több maradvány van az edény alján.

img_20180407_123112.jpg

4. Innen már csak pár perc. Amikor letisztul a vaj, az alján látjuk, hogy már lebarnult az a bizonyos maradvány és elkezd újrahabosodni, ekkor készen vagyunk!

img_20180407_123731.jpg

Egy előkészített szűrőn benne gézen, vagy valamilyen anyagon keresztül átszűrjük és lehetőleg nem műanyagban tároljuk.

img_20180407_165939.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr813816462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlantos 2018.04.08. 09:50:33

De minek tonkretenni a jo vajat...

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.08. 09:56:11

@tlantos: Dehogy tesszük tönkre :-) A ghee készítése többezeréves indiai hagymány. Akár hútés nélkül is eltartható, illetve főzés során nem ég le. Egyik sem elhanyagolható tulajdonság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.04.08. 11:18:47

Nem piszkálódásból, de azért olvashattál volna hozzá irodalmat is, amit azután megosztasz a közönséggel. A ghí nem igényel hűtőszekrényt. A kamrában eláll kb. 100 évig avasodás nélkül. Nem szükséges rázogatni a serpenyőt, viszont nem árt néha felkavarni. Menet közben leszedheted a tetejéről a habot és kis kenyérrel kiadós uzsonna :)
blogkocsma.blog.hu/2012/07/18/a_vaj_atlenyegulese_a_ghi
és egy kicsit ellentmondó későbbi változata, ami olcsó vajból készült:
blogkocsma.blog.hu/2015/06/11/ghi_ismet

Amúgy legjobb dolog a szeletelt kenyéren túl :))

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.08. 11:24:51

@Andrass9: nem piszkálódsz:-) Olvastam szakirodalmat, de nem azt osztottam meg, amit a szakirodalom ír, hanem azt, ahogy én csinálom. Való igaz ezt nem jelöltem a bejegyzésben, ezt mindjárt pótlom. Az elkészítési módot viszont egy indiai ismerősömtől tanultam. Sosem keveri fakanállal vagy kanállal, mindig csak körkörös mozdulattal rázogatja. És nem kell leszedni róla a habot. Milyen sokszínű ez a gasztrovilág, ezer módja van minden ételnek:-)

Jovanotti 2018.04.08. 11:27:17

Mi a vajat mindig elöl tartjuk, egy kerámia vajtartóban. Még soha nem avasodott meg, mindig elfogy előtte. Csináltam már én is tisztított vajat, semmi előnyét nem találtam. Ízre nem jó, az állaga is fura a vajhoz képest.
Más nemzetek konyháiban biztos van előnye a hosszú eltarthatóságnak, nekem egyik sem előny.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.08. 11:30:01

@Jovanotti: Ez is egy vélemény, köszönöm. Nálunk igenis meg tud avasodni a vaj. Pedig szeretjük. Sajnálom, hogy neked nem ízlik. Számunkra ízletes és egyáltalán nem fura az állaga.

Truth-Love 2018.04.08. 11:58:02

Én sokféle vajból próbáltam már és a legjobban nekem a Lurpak vált be. Legízletesebb és legkevesebb kidobandó résszel rendelkezik ;)

Jovanotti 2018.04.08. 14:31:06

@Ági Helló Curry: Javaslom egy vizes, kerámia vajtartó beszerzését, van sokféle. Ami nekem van az belül mázas, kívül natúr. Az alja vizben áll, kifelé párologtatja a vizet, és így állandó hőmérsékletű a vaj. Mindig elöl van, de maximum egy hét alatt el is fogy. Még sosem volt avas a vaj, és mindig puha, kenhető.

tizbe 2018.04.08. 16:23:40

Azt nem árt tudni, hogy ugyanez a magyar konyhában is megvan sült vaj néven...például böjtös bableveshez (hús nélküli) szokták alapnak készíteni.

Attilajukkaja 2018.04.08. 16:40:54

@tlantos:
"minek tonkretenni a jo vajat."
Mert még jobb lesz, ... ahogyan azt már mások is leírták. :o)

" Csináltam már én is tisztított vajat, semmi előnyét nem találtam."
És te is főzésre-sütésre használtad?

Alick 2018.04.08. 17:27:30

Konyhatechnikailag a ghi-vel meg lehet olyan műveleteket is csinálni, ami a vajjal problémás.