Indiai gasztrotúra magyarul

Paneer (házi sajt) készítése fázisfotókkal

2018. március 23. - Ági Helló Curry

img_20180323_194352.jpg

Hozzávalók:

2 l tej (minimum 3,6-os és itt csak a friss tej használható, a tartós nem)

1 citrom leszűrt leve vagy kb. 1 teáskanál citromsav

 

Előkészítünk mindent, a tejet beleöntjük egy vastag aljú lábosba, a citromot kifacsarjuk, levét átszűrjük. Egy tálra szűrőt rakunk, a szűrőbe egy anyagot (én régi klasszikus anyagpelenkát használok ehhez).

 

img_20180323_190245_096.jpg

 

Felforralom a tejet és hozzáadom a citromlé felét, keverek rajta egyet óvatosan. Elkezd a tej kicsapódni. Nem keverem eszeveszett módon, mindig csak finoman, hogy ne törjön össze a "túróm".

img_20180323_170518.jpg

Innentől nagyon óvatosan adagolom a citromlét. Bevallom ez az amit én most elrontottam, kicsit jobban megszaladt a kezem és emiatt darabosabb lett a szokásosnál. Tehát piciket adagolok, egyet keverek, várok egy kicsit és mindezt addig csinálom, amíg a túróm teljesen ki nem csapódik és mellette csak egy sárgás savó nem marad. Nagyjából így:

img_20180323_170651.jpg

10 percet hagyom így állni. A kikészített szűrőn leszűröm.

img_20180323_171911_resized_20180323_073329653.jpg

Picit meg is nyomkodom.

img_20180323_172208_resized_20180323_073347905.jpg

Majd az anyagba becsomagolom.

img_20180323_172327.jpg

És egy kisebb nehezéket rátéve egy órát pihentetem. Kicsomagolom és már szeletelhető is. Néhány napot eláll a hűtőben.

Van aki nem tesz rá nehezéket, csak alaposan kinyomkodja és utána burkolja be az anyagba a pihentetéshez. Ez is működik:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1313774922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2018.03.25. 09:09:07

Kiprobaltam feltartos es tartos tejjel is. Ugy is kivaloan mukodott.
Mikorbiologuskent tudom, hogy a citrom hatasahoz nem szukseges az, hogy a tejben legyenek elo bakteriumok...
Kedves posztolo: kiprobaltad te is tartos tejjel?

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.03.25. 09:12:11

@fordulo_bogyo: Én is kipróbáltam még régebben, nem ezt az állagot és főképp nem ezt az ízt kaptam. Ez persze lehetett minőségi probléma is. Én emiatt használok hozzá friss tejet. Köszönöm az észrevételt, lehet másoknak is van pozitív tapasztalatuk a tartós tejjel:-)

fordulo_bogyo 2018.03.25. 15:26:45

Az ultrapasztorozott (szobahon sokaig eltarthato) tejnek valoban van egy mellekize. A hutos "feltartos" tejnek nincsen.
Orulok, hogy egyetertunk: az eljaras mukodik mindenfele tejjel, de a nem ultrapasztorozott tejbol finomabb az eredemeny.

Ketzifintshy 2018.04.01. 11:33:08

Javaslom kipróbálásra a házitej plusz tejszín kombót, úgy hogy egy 10% körüli tejszínes tejkészítményt csapjunk szét, és én esküszöm a fele citrom fele ecet megoldásra. UGyanis ha csak az egyiket használom mindig kiérzem belőle.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.04.03. 14:20:01

@Ketzifintshy: Megmondom őszintén én nem érzem ki a citrom ízét a saját módszeremmel, de természetesen ez is egy lehetőség, végtelen a variációk száma, amit ki lehet próbálni. :-)