Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Cukkini labda curry, azaz a lauki kofta

2018. június 20. - Ági Helló Curry

Sziasztok!

Van már bőséggel tök és cukkini a kertben, vagy a piacon, itt az alkalom, hogy egy extra ízes egytálételt készítsünk belőle. A lauki, ami valójában tök, nálam most cukkini. De természetesen lehet főzőtökből is készíteni. A kofta jelentése golyó, a curry pedig maga a szósz. Imádom, ahogy a ropogósra sült labdácskákat megbolondítja a fűszeres szósz. Gluténmentes étel és vegánok is fogyaszthatják ha tisztított vaj helyett olajjal készítik.

Nézzük!

img_20180620_161813_201.jpg

Hozzávalók a cukkini labdákhoz:

50 dkg megpucolt, kimagozott cukkini vagy főzőtök

4-5 evőkanál csicseriborsó liszt

1 zöld chili

2 cm-es gyömbérdarab

egy maroknyi friss koriander levél

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál só

0,5 teáskanál őrölt fekete bors

1 evőkanál ghee vagy olaj

A megpucolt, kimagozott cukkinit egy konyhai reszelő nagyobbik lyukú felén lereszelem, megsózom, hagyom állni pár percet. Alaposan kinyomkodom. A levét félreteszem. Lereszelem (csak most a kisebb lyukú reszelőn) a gyömbért, felaprítom a zöld chilit és a koriander levelet. Ezeket hozzáadom a cukkinihez, rászóróm a porfűszereket, majd hozzáadok egy evőkanál tisztított vajat (gheet) vagy olajat. Most jön a csicseriborsó liszt, először 3 evőkanál. Kézzel összedolgozom és annyi lisztet teszek még hozzá, hogy formázható legyen. Azért is fontos, hogy nagyon alaposan kinyomkodjam a tökfélém levét, hogy ne kelljen fél kg csicseriborsó lisztet hozzátenni. Olyan 10 percre félreteszem, addig nekiállok a szafthoz valókat előkészíteni.

Hozzávalók a paradicsom mártáshoz:

5-6 közepes paradicsom, vagy egy paradicsomkonzerv

2 fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 zöld chili (a chilivel állítjuk be a csípősségét, nem kell ennyi, ha nem szeretjük a nagyon csípőset)

2 cm-es gyömbérdarab

2 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál amchuur, azaz mangó por (nem baj, ha nincs)

1 teáskaná vörös chili por

2 db babérlevél

1 teáskanál só

2 teáskanál egész római kömény

1 teáskanál garam masala

2 evőkanál ghee vagy olaj

Fogok két kis tálkát, az egyikbe belereszelem a megpucolt gyömbért és fokhagymát. A zöld chilit felaprítom és hozzáteszem. Az előbb használt reszelővel a másik tálkába a paradicsomokat félbevágva lepürésítem, héja nem kell. Felaprítom a lilahagymát. Egy kistányérra kimérem az őrölt koriandert, borsot, mangó port, kurkumát és vörös chili port. Kikészítek még pár dl vizet.

Na most kb. letelt a 10 perc pihenője a cukkinimasszámnak, jön a sütés. Olajat felhevítek, nedves kézzel golyócskákat formázok, egymás után beleteszem a már forró olajba és közepes lángon aranybarnára sütöm mindenhol a labdákat. Azért tettem félre a cukkini levét, mert én abban mártom ilyenkor a kezem. Ha megsültek, kiszedem és lecsöpögtetem.

Megcsinálom a szószunkat. Egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztok 1 evőkanál gheet vagy olajat, beleszórom az egész római köményt. megpirítom úgy, hogy érezzem az illatát, de ne égjen le. Hozzáadom a gyömbér, chili, fokhagyma hármast, együtt pirítom kicsit és rászórom az összeaprított lilahagymát. Aranybarnára sütöm. Ekkor beleteszem a tányéron lévő porfűszereket és a babérlevelet. Pár percig együtt pirítom, figyelve, hogy ne égjen le. 1 dl vizet ráöntök és ismét együtt főzöm kicsit, amíg elfő kicsit róla a víz. Most jön a lereszelt paradicsom vagy a paradicsomkonzerv és a só. Kb 7 percig főzöm, amíg a paradicsom besűrűsödik. Ekkor ráöntök kb. 2 dl vizet és ismét együtt főzöm, amíg szép egyneművé nem válik a szaftom. Ez is minimum 7 percet vesz igénybe. Most beleteszem a maradék evőkanálnyi tisztított vajat (ezt a vegánok kihagyják), majd az 1 teáskanál garam masalát. Összekeverem és rotyogtatom még pár percet. Ha hígabb szószt szeretnénk, vízzel hígítható még ezen a ponton.

Végül egy tányérra szedek ki szószt, rárakom a cukkini labdákat és együtt fogyasztom.

 

Jó étvágyat:-)!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr8114060803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása