Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Íme a rizspuding, ha indiai - kheer

2018. május 21. - Ági Helló Curry

 

Hoppá! Édesség még nem is volt a blogon. Akkor most eljött ennek is az ideje!

Ezt a desszertet azoknak ajánlom, akik szeretik az olajos megvakat és a kardamom egyedülálló ízét.

img_20180521_124435.jpg

Hozzávalók:

1 liter zsíros tej (legjobb a házi vagy piaci)

8 dkg basmati rizs

1 evőkanál ghee (elhagyható)

5 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)

4 dkg mandula

4 dkg sózatlan pisztácia

4 dkg szintén natúr kesudió

4 dkg mazsola

2 zöld kardamom 

5-6 szál sáfrány

img_20180519_125452.jpg

Először is a rizst alaposan megmosom és beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, fél órára félreteszem. A magvakat megpucolom, egy-egy szemet félreteszek a díszítéshez, a többit deszkán késsel, vagy konyhai robotgéppel felaprítom. Egyáltalán nem baj, ha nem mm pontosan egyformák a darabok. A kardamomszemek apró magvait és a sáfrányt egy mozsárban összetöröm. Aki ismeri a kardamomot, az szinte az orrában érzi most az illatát. Nagyon jellegzetes és rendkívül finom.

Egy vastag aljú vagy tapadásmentes lábosban felolvasztom a gheet és ráöntöm a tejet. Közepes tüzön felforralom. A rizs már állt kb. fél órát, most leöntöm róla a vizet, nem kell lecsöpögtetni, így hozzáadom a tejhez. Közepes tüzön többszöri kevergetés mellett főzöm együtt őket. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, már a rizsszemek szinte puhák, akkor hozzáadom a felaprított magvakat, a mazsolát és a cukrot. Cukornál kis adaggal kezdjétek és inkább a végén adjatok még hozzá belőle, ha nem elég édes, mert benne van a mazsola is, az is ad egy kis édességet neki. Még hozzáteszem most a fűszereket is. Alacsony tűzön lassan, időnként megkevergetve nem túl sűrűre főzöm. Nem fog úgy összeállni, mint a zacskós puding. Melegen enyhén folyós, de nagyon krémes.

Végül még melegen kis tálkákba szedem és díszitem. Mivel ez egy töményebb édesség, ezért kis adag is elég desszert gyanánt, így kb. 8 főre elegendő. 

Jó étvágyat! :-)

img_20180519_143440_041.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr9513990350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása