Hoppá! Édesség még nem is volt a blogon. Akkor most eljött ennek is az ideje!
Ezt a desszertet azoknak ajánlom, akik szeretik az olajos megvakat és a kardamom egyedülálló ízét.
Hozzávalók:
1 liter zsíros tej (legjobb a házi vagy piaci)
8 dkg basmati rizs
1 evőkanál ghee (elhagyható)
5 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
4 dkg mandula
4 dkg sózatlan pisztácia
4 dkg szintén natúr kesudió
4 dkg mazsola
2 zöld kardamom
5-6 szál sáfrány
Először is a rizst alaposan megmosom és beáztatom annyi vízbe, hogy ellepje, fél órára félreteszem. A magvakat megpucolom, egy-egy szemet félreteszek a díszítéshez, a többit deszkán késsel, vagy konyhai robotgéppel felaprítom. Egyáltalán nem baj, ha nem mm pontosan egyformák a darabok. A kardamomszemek apró magvait és a sáfrányt egy mozsárban összetöröm. Aki ismeri a kardamomot, az szinte az orrában érzi most az illatát. Nagyon jellegzetes és rendkívül finom.
Egy vastag aljú vagy tapadásmentes lábosban felolvasztom a gheet és ráöntöm a tejet. Közepes tüzön felforralom. A rizs már állt kb. fél órát, most leöntöm róla a vizet, nem kell lecsöpögtetni, így hozzáadom a tejhez. Közepes tüzön többszöri kevergetés mellett főzöm együtt őket. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, már a rizsszemek szinte puhák, akkor hozzáadom a felaprított magvakat, a mazsolát és a cukrot. Cukornál kis adaggal kezdjétek és inkább a végén adjatok még hozzá belőle, ha nem elég édes, mert benne van a mazsola is, az is ad egy kis édességet neki. Még hozzáteszem most a fűszereket is. Alacsony tűzön lassan, időnként megkevergetve nem túl sűrűre főzöm. Nem fog úgy összeállni, mint a zacskós puding. Melegen enyhén folyós, de nagyon krémes.
Végül még melegen kis tálkákba szedem és díszitem. Mivel ez egy töményebb édesség, ezért kis adag is elég desszert gyanánt, így kb. 8 főre elegendő.
Jó étvágyat! :-)