Sziasztok!
Szerintem mindenkinek élénk emlékei vannak a menzás spenótfőzelékről. Kinek rossz, kinek rosszabb. Fordítsunk ezen egyet és használjuk a spenótot úgy, ahogy eddig még soha. Ezt az Észak-indiai főzeléket nem a színéért szeretjük:-)
Hozzávalók:
2 l tejből készült paneer 1,5 cm-es kockákra vágva (recept itt elérhető)
30 dkg fagyasztott spenót levél (mivel most még nincs friss hazai spenót)
3 cm-es gyömbér darab
1 paradicsom
fél fej lilahagyma (vagy asafoetida fűszer hagymahelyettesítőnek)
1 db zöld chili
1 dl tejszín
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
0,5 teáskanál chilipor
2 teákanál só
A gyömbért, hagymát, chilit és a paradicsomot pucolás után apró kockákra vágom egy deszkán egymás mellé. Nem kell tökéletesnek lennie, mert le fogom turmixolni és nem is keverem össze a deszkán még. Egy serpenyőben olajat hevítek és a kockázott hagymát, chilit és gyömbért megdinsztelem pár perc alatt. Hozzáadom a paradicsomot, 1 perc múlva pedig a spenót leveleket. Megpárolom. Leveszem a tűzről, hagyom kicsit hűlni és egy turmixgépben leturmixolom. Ha nagyon sűrű, teszek bele vizet. Vigyázat, nem minden turmixgép bírja a meleget!
Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon egy kis olajon a porfűszereket megpirítom, egymás után teszem bele a római köményt, koriandert, kurkumát és chili port (amivel óvatosan bánok, mert már van chili a főzelékalapban). Ha már érzem az illatát ráöntöm a leturmixolt spenótmasszát. Sózom és főzöm kb. 5 percig, de csak kis lángon, mert a főzelékem puffogással jelzi, ha nem tetszik neki a magas hő. Beleöntöm az 1 dl sűrű tejszínt, pár perc alatt elkevergetem benne, hagyom kicist főni és ekkor teszem hozzá a paneer kockákat óvatosan, nehogy összetörjem. Már csak addig hagyom a tűzön, amíg átmelegszik a házi sajt is.
Rizzsel, naannal vagy csapátival tálalom.
Remélem ízleni fog:-)!