Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Indiai házi sajtos spenótfőzelék: a Palak Paneer

2018. március 24. - Ági Helló Curry

 

Sziasztok!

Szerintem mindenkinek élénk emlékei vannak a menzás spenótfőzelékről. Kinek rossz, kinek rosszabb. Fordítsunk ezen egyet és használjuk a spenótot úgy, ahogy eddig még soha. Ezt az Észak-indiai főzeléket nem a színéért szeretjük:-)

img_20180324_130315_566.jpg

 

Hozzávalók:

2 l tejből készült paneer 1,5 cm-es kockákra vágva (recept itt elérhető)

30 dkg fagyasztott spenót levél (mivel most még nincs friss hazai spenót)

3 cm-es gyömbér darab

1 paradicsom

fél fej lilahagyma (vagy asafoetida fűszer hagymahelyettesítőnek)

1 db zöld chili

1 dl tejszín

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kurkuma

0,5 teáskanál chilipor

2 teákanál só

 

A gyömbért, hagymát, chilit és a paradicsomot pucolás után apró kockákra vágom egy deszkán egymás mellé. Nem kell tökéletesnek lennie, mert le fogom turmixolni és nem is keverem össze  a deszkán még. Egy serpenyőben olajat hevítek és a kockázott hagymát, chilit és gyömbért megdinsztelem pár perc alatt. Hozzáadom a paradicsomot, 1 perc múlva pedig a spenót leveleket. Megpárolom. Leveszem a tűzről, hagyom kicsit hűlni és egy turmixgépben leturmixolom. Ha nagyon sűrű, teszek bele vizet. Vigyázat, nem minden turmixgép bírja a meleget!

Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon egy kis olajon a porfűszereket megpirítom, egymás után teszem bele a római köményt, koriandert, kurkumát és chili port (amivel óvatosan bánok, mert már van chili a főzelékalapban). Ha már érzem az illatát ráöntöm a leturmixolt spenótmasszát. Sózom és főzöm kb. 5 percig, de csak kis lángon, mert a főzelékem puffogással jelzi, ha nem tetszik neki a magas hő. Beleöntöm az 1 dl sűrű tejszínt, pár perc alatt elkevergetem benne, hagyom kicist főni és ekkor teszem hozzá a paneer kockákat óvatosan, nehogy összetörjem. Már csak addig hagyom a tűzön, amíg átmelegszik a házi sajt is.

Rizzsel, naannal vagy csapátival tálalom.

Remélem ízleni fog:-)!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr1013776156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.25. 10:00:17

Érdekes, hogy a spenót és a sajt/túró milyen gyakran kerül össze. Indiában az itt említett recept, a görögöknél a spanakopita. Már 200 forintos nagyságúak a spenótlevelek a kertben, készülődöm :)

czinimini 2018.03.26. 08:59:42

Miért kellet ehhez leszólni a menzás spenótot? Azt sem utálta mindenki, ez sem fog ízleni mindenkinek.

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2018.03.26. 18:52:09

@Andrass9: Én is várom már a friss spenótot. Ez volt az utolsó lefagyasztott adagom. És már kérik tőlem a spenótos csirke receptet :-)
süti beállítások módosítása